18 års present
Sök:

18 års present

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kasper

ställde för sedan frågan: 18 års present

Hej. Jag fick i 18 års present pengar i fonden Swedbank Allemansfond.

Jag tror att det finns smartare sätt att investera pengarna, och undra därför, hur ska jag göra?

Hur flyttar jag pengarna från Swedbank till tex Avanza och hur tycker ni jag ska lägga in pengarna. Ska jag investera allt på en gång eller dela upp det och investera månadsvis? Och vilka fonder bör jag investera i? Är Avanza Auto 6 något att ha?

Tack på förhand.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Swedbank ett ganska stort fondutbud, där du bl a hittar billiga indexfonder. Om du inte vill flytta ditt innehav till t ex Avanza kan du alltså öppna ett ISK hos Swedbank och sälja av din nuvarande portfölj som jag antar ligger i en fonddepå(?) och köpa indexfonder därifrån. Om så är fallet får du betala en vinstskatt men i längden lönar detta sig eftersom allemansfonden är både dyr och har en medioker avkastning. Deras fondupplägg kan du lätt kopiera genom att kombinera 30% indexfond Sverige och 70% global indexfond som lätt kommer att hamna under 0,4% i avgifter.
Eller du kanske redan har din allemandsfond på ett ISK? Då utlöser din försäljing inte någon vinstskatt.

Hur länge tänkte du spara? Ett givet tips är Nybörjarportföljen (spartid ca 5-7 år) med 60% indexfonder och 40% räntefonder. Beroende på spartid kan räntedelen vara större eller mindre.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hela Roburs Access-serie kostar 0,20%, så 30% Sverige och 70% Global skulle kosta 0,20%. Svårslaget. Jag hade lagt 90% Global och 10% Asien. Fortfarande 0,20% i avgift. Ombalansera varje år för att bibehålla fördelningen.

Jag skulle inte lägga 30% Sverige.

För övrigt så sparar jag själv 100% i globala indexfonder (primärt SPP Aktiefond global A).

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-21 klockan 11:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.