19 år - Bli ekonomiskt oberoende?
Sök:

19 år – Bli ekonomiskt oberoende?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av anton

Den här artikeln publicerades 2017-04-28 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: 19 år – Bli ekonomiskt oberoende?

Hej! Är 19 år och har ganska nyligen kommit in på det här med fonder, aktier osv. Det här med att spara på ett sätt så jag sedan blir ekonomiskt oberoende känns väldigt lockande, men är osäker på hur jag ska gå tillväga och skulle verkligen uppskatta tips! Jag prövade Kalkylatorn här på rikatillsammans och utgick från ett startkapital på 20 000 kr, ett sparande på 2000 kr i månaden och en önskad passiv inkomst på 20 000 kr. Men det är sedan under rubriken ”Genomsnittlig avkastning per år (t.ex. 8%)” som jag blir osäker på vad jag ska skriva? Är som sagt väldigt ny på detta med fonder, aktier etc. Jag prövade skriva 8% och får då svaret att jag behöver ett kapital på 3 miljoner, med en årlig avkastning på 8%. Att uppnå detta kommer ta ”19 år vid en genomsnittlig årlig avkastning på 20% på hela ditt kapital.” Det är just den där årliga avkastningen i procent som jag inte riktigt begriper. Är en årlig avkastning på 20% en rimlig siffra t.ex? Går allt detta att uppnå bara genom sparande i t.ex indexfonder, exempelvis de fonder som rekommenderas av Jan här på sidan? Vill verkligen komma igång med ett sparande med ekonomiskt oberoende som mål, men skulle verkligen uppskatta hjälp!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anton,
Jag skulle säga att en årlig avkastning på 20% absolut inte är rimligt (över tiden). Om vi tar t ex. DJIA (Dow Jones Industrital Average) så har det ökat från 7965 till 19881 från 1998 till 2017 (dvs. 19 år), det ger en årlig medelavkastning på knappt 5% (utdelningar tillkommer), det kan bli både högre och lägre. Då har detta inte justerats för inflation.

Generellt brukar man förespråka att räkna med 7% årligen (mellan tummen och pekfingret) och sedan bör man lägga till en inflation på minst 2%. Din köpkraft växer då med 5%.

För att det ska bli lite roligare att spara kan man säga att för ”var 20:e timme du lägger in på börsen så får du en gratis timme alla nästkommande år” (dvs. du får tillbaka 5% per år).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Anton: glöm inte bort att räkna in kapitaltillväxt i kalkyleringen. Det är inte alls ovanligt att man kan tjäna in 8% på en månad i en koncenterad allokerad portfölj (som rebalanseras, säg, en gång per kvartal). Sett utifrån detta perspektiv behövs det inte i närheten av flera miljoner kronor för att få ut den årliga avkastning du har tänkt dig. Men en sak är säker, oavsett vad folk än vill påstå, och det är att man behöver en mer koncentrerad (”färre innehav”) portfölj om man vill ha chansen att få ut högre avkastning på mindre summor. Ju större kapital man har, desto mindre procentuell utveckling krävs, naturligt sett, för att få ut samma summa avkastning i kronor och ören. Litet kapital – stor koncentrering. Stort kapital – låg koncentrering.

Jag skulle rekommendera dig att kolla på sidan 169 i boken ”Strategy for the wealthy family” av Mark Haynes Daniell för att förstå hur de rika familjerna distribuerar ut (”tar ut”) pengar från sina portföljer i syfte att finansiera dess levnadsstil. Väldigt lärorikt och en förvånansvärt enkel metod för övrigt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-28 klockan 13:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.