1års utgifter - A-kassa = -110.000kr
Sök:

1års utgifter – A-kassa = -110.000kr

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kusken

ställde för sedan frågan: 1års utgifter – A-kassa = -110.000kr

Hejsan!

Håller på att stukturera min privatekonomi efter fyrahinkars-strategin, men min bufferhink hamnar på -110.000kr om jag slår årsutgifter – A-kassa vid eventuell arbetslöshet.

Jag har relativt högt human-kapital då jag är programmerare till yrket.Något tips om vad jag bör sätta för buffert? Jag har redan räknat in stora resekostnader på 60000kr i 2020 års utgifter. Vad bör jag basera min buffert på?

Bör jag belåna mitt sparande i passiva hinken för att få upp utgifterna? :D (ironi)

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Har du räknat rätt då? Jag tänker såhär. 6 karensdagar, 910/dag kr i 100 dagar och 760/dag i 200 dagar. Sedan får man ersättning endast för arbetsdagar (5 av veckans 7 dagar).

Arbetsdagar / år = 52 veckor * 7 dagar * 5 / 7 arbetsdagar = 260 dagar totalt. Borträknat karensdagar så 254 dagar.

Så för ett år max 100 dagar á 910 kr + max 154 dagar á 760 kr med 33% skatt = 191 000 kr.

Enligt ditt exempel är dina utgifter då 191 000 – 110 000 – 60 000 = 21 000 / år eller 1 750 kr / månad. Det låter lite tycker jag.

 

Jag tänker för min egen del att jag ska klara mig på bufferthinken i 3 månader och mellanrisk hinken i ett år. Därmed tänker jag att bufferthinkens storlek är den största mellan (a) årsutgifter – årsinkomster, eller (b) 3 månaders samlade utgifter.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Säger han ”human-kapital” räknar han sina talanger eller inkomster som förloras när han är arbetslös? Jag vet inte om jag säger rätt eller fel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag ligger också ”minus” för år 1 av arbetslöshet, men jag tänkte såhär: buffert är typ tre månadsutgifter (inkl. amortering men exkl. sparande) och underskottet per månad år 1 i mellanriskhinken räknar jag som noll kr istället för minus. Det blir lite extra luft för första året i mellanriskhinken, men å andra sidan har jag bara räknat med 3 år.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej igen!

Jag räknade lite fel. Ny kalkyl:

Förväntade utgifter 2020: 137.000kr

A-kassa: 191.000kr

A-kassan täcker det jag behöver för ett år gott och väl.

Men som P.B skriver bör jag nog se till att ha en del likvida medel.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tänker att bufferten ska vara tillgänglig med kort varsel om nåt går snett. Även om man har försäkringar kan det ta tid innan de betalar ut. Rätt vad det är blir man sjukskriven men får inte ut någon ersättning förrän ett par månader senare pga byråkratiskt strul eller liknande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.
 2. Vit pil

  Även A-kassorna kan ha brutala handläggningstider.

  ”Förra året betalade Alfakassan ut ersättning till 20 000 personer och var därmed den tredje största a-kassan efter dem som administreras av Unionen och Kommunal.

  Många av dem tvingades vänta ovanligt länge. Det visar ny statistik från inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

  Medianpersonen som sökte pengar hos Alfakassan under första halvåret 2019 fick vänta 14 veckor, alltså mer än tre månader. ”

  Källa: https://arbetet.se/2019/12/10/arbetslosa-fick-vanta-i-14-veckor-pa-a-kassa/

  Och detta handlar alltså om hur väl systemet funkar på toppen av en högkonjunktur. Hur lång väntetiden kan förväntas bli under en lågkonjunktur tål att grubblas på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 3. Vit pil

  Det tar lång väntetiden när man inte ha A-kassan och får pengar från Försäkringskassan. 1år AF väntetid och skriver rapport till AF. Efter 1 år och några månader skriver rapporter, väntar AFs beslut om du kan delta i aktiviteter då kan du ansöka Försäkringskassan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har samma yrke som du. Jag får också negativt värde på bufferthinken givet a-kassa och liknande försäkringar. Dels tack vare bra ersättningar, men också dels tack vare låga utgifter.

Då jag är i yrket gillar jag formler och har så klart automatiserat hela privatekonomin och alla nivåer på alla tänkbara sparanden.

Mitt buffertbelopp är det största av tre saker: Antingen formeln med säkra inkomster under ett år minus ett års nödvändiga utgifter; eller sex månaders utgifter (alltså med 0 säker inkomst); eller tre nettolöner. Min buffertnivå är alltså den av dessa tre som ger högst siffra, och kan aldrig bli under 0.

Då kan jag vara säker på att:
– Kunna låtsas som ingenting i tre månader (så länge har jag aldrig någonsin varit arbetslös, ofrivilligt)
– Vara trygg att jag kan klara alla rimliga utgifter ett halvår utan någon hjälp från någon.
– När akassa/försäkringar väl faller ut klarar jag mig året ut.

Jag brukar ”uppdatera” mina gränser vid årsskiftet å räkna genomsnittlig faktiska inkomster, utgifter, någon kalkylator för hur mycket ersättning från a-kassa jag får (detta tenderar och byta regelverk varje år känns det som) och sådant och fyller i i modellen. Undantagsvis uppdaterar jag gränserna vid andra tillfällen, exempelvis när jag bytte bostad senast, då detta påverkade en del. Annars tenderar bufferten att ligga ganska stabilt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-25 klockan 14:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂