2 är starkare än 1
Sök:

2 är starkare än 1

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: 2 är starkare än 1

Hej

 

efter att ha läst massvis med bloggar och lyssnat igenom det mesta så fastnade jag för din blogg. Jag ska börja med den globala barnportföljen som ska bli mitt sparande inför pensionen.

 

Nu ör det så att jg har fått med min fru på detta tåg att bygga en pengamaskin.

så min fråga till dig är.

idag har jag ett eget ISK-konto och frun sparar mest i fonder via sin bank. För bästa effekt är det väl bättre om vi lägger ihop vårt sparande till ett konto för att då summorna per månad högre och man når snabbare en större summa som kan jobba åt oss?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Nej, det fungerar inte så. Jag ger dig ett räkneexempel som visar att det inte spelar någon roll om pengarna ligger på ett konto eller två konton. Förutsättningen är att, oavsett om det är ett eller två konton, skulle det vara en identisk portfölj, dvs. samma andel av samma fonder, vilket då skulle ge samma avkastning i procent.

Ett konto med 100 000 kr. Låt säga att avkastningen är 4%. Detta ger då 100 000 x 1.04 (4%) = 104 000 kr.

Två konto med 50 000 kr, med samma avkastning. Detta ger 50 000 x 1.04 (4%) x 2 = 52 000 x 2 = 104 000 kr.

Det handlar alltså inte om vilken summa man har på ett visst konto, utan det handlar om den totala summan och den totala avkastningen, på samtliga konton. Det är alltså ingen anledning till att sätta ihop allt till ett konto.

I övrigt finns det säkert andra saker att fundera kring innan man sparar på ett gemensamt konto. Detta överlämnar jag till dig att undersöka vidare.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-07 klockan 15:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.