2 portföjer - samma fonder?
Sök:

2 portföjer – samma fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gabriella

ställde för sedan frågan: 2 portföjer – samma fonder?

Hej!

Så, nu händer det för mig också att jag går igenom mitt sparande och har lyssnat och läst mycket här på RikaTillsammans! Tack för all värdefull information?

Jag ska spara både i Nybörjar- och Globala Barnportföljen och eftersom jag är nybörjare tittar jag på de fond-rekommendationer som Jan gör. Om jag nu läst rätt så blir det (i stort sett) samma fonder i båda dessa portföljer men med olika fördelning mellan aktie- och räntefonder. Det innebär ju att jag från 60/40 och 90/10 defacto får fördelningen 75/25 på mina ca 9 olika fonder.

Har jag tänkt rätt och är det fortfarande bra att ha samma fonder i båda portföljerna?

Jag har en del att investera så ska fördela med olika lång sparhorisont.

 

Tack för er hjälp!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du tänker rätt, man kan välja att räkna ut en enda total risktolerans och ha en portfölj. Det blir samma sak som att ha två portföljer med olika fördelningar.

Det som är smidigt med att ha två portföljer är just att du kan betrakta risken för varje portfölj var för sig. Mellanriskportföljen kan du till exempel lättare dra ner risken i när du börjar närma dig att du ska använda pengarna om du har delat upp det.

Men på det stora hela spelar det ingen roll. Gör så som du själv vill! Om du tyxker att det blir väldigt krångligt med så många olika fonder så kan du banta ner portföljerna till enbart en globalfond (Avanza Global eller Länsförsäkringar Global Indexnära) och en eller två räntefonder (AMF Räntefond Lång och eventuellt Spiltan Räntefond Sverige). Allt utöver det kommer bara ha marginell effekt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller helt med Emil, spelar egentligen ingen roll, du kan ha allt i samma.
  Men lättare att veta vilka pengar som är vad om man delar upp det i två!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-02 klockan 19:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.