2 portföljer, 2 isk, fördelning och val av fonder
Sök:

2 portföljer, 2 isk, fördelning och val av fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Angelicaa

ställde för sedan frågan: 2 portföljer, 2 isk, fördelning och val av fonder

Hej! Utöver min buffert vill jag nu börja spara. Jag kan vara helt fel på detta nu, men skulle man kunna göra som såhär?

Jag skulle vilja öppna 2 ISK konto på Avanza där jag har två olika portföljer till att börja med.

nu till mina frågar kan jag ha samma fonder i de två olika sparen är de bättre att ha nån spec av dessa eller två olika fördelat på de två olika portföljen? T.ex så tänkte jag att Avanza global som är så billig kan jag ha i mitt längsta spar, borde jag även ha de på portfölj 1 eller skulle ni råda mig att ta nån av de andra jag skrev med nedanför och isf varför? Vilka går in i varandra o vilka ska jag välja mellan i samma kategori? Jag vill ha låga avgifter men är inte rädd för att ta risker med mitt sparande. Så alla tips och förslag är varmt välkomna är som sagt väldigt ny i detta, vilka alt är bäst? 

ISK 1/ portfölj 1: spartid 4-7 år. Fördelning utifrån min ålder 73% aktiefonder 27%ränte och obligationer 

Exempel och alternativ vilka är bäst? Vilken av alternativen är bäst, vilka skulle man kunna ta bort/ev lägga till osv? Alla tips mottages, jag är inte rädd för hög risk.

Ex portfölj 1

vilken Globalfond? 

 • Avanza global 0,1%
 • Alt. SPP aktiefond global A 0,30%
 • Alt. Länsförsäkringar indexnära 0,22%?

Vilken Sverigefond? 

 • Spiltan aktiefond investmentbolag 0,21% 
 • Alt. SPP aktiefond Sverige A 0,20%

Vilken om någon tillväxtfond?

 • Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära 0,40%
 • Swedbank robour access Asien 0,20%

Vilka småbolag ränte och obligationsfonder? 

 • Handelsbanken småbolag index 
 • AMF balansfond
 • Alt blandning mellan AMF räntefond lång och spiltan räntefond Sverige 

Till portfölj 2 som ska ligga längre har jag skrivit dem alt jag är mest nyfiken på överst under varje kategori jag har mest utgått från de billigaste fonderna i kategorin jag hittade eftersom sparandet är under så lång tid, borde jag ändra eller lägga till nåt eller kombinera några?

ISK 2/ Portfölj 2: spartid över 10 år 95/5 90/10 portfölj 

Globalfond vilket alt 

 • Avanza global 0,1%
 • Alt, SPP aktiefond investmentbolag 0,30%
 • Länsförsäkringar index global 0,22%

Sverigefond 

 • Avanza zero 0,01% ??bra/dåligt alt??
 • SPP aktiefond Sverige A 0,20%
 • Spiltan aktiefond investmentbolag 0,21%

Tillväxtfonder 

 • Swedbank robour access Asien 0,20% 

Nån att komplettera med?

 • alt, Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära 0,40%

 USA fond

 • SPP aktiefond USA 

Europafond? Nödvändigt? 

 • Handelsbanken Europa fond index 0,40%
 • Alt. SEB Europa indexfond lux 0,40%

Småbolag ränte/obligations fond? 

 • AMF balans fond 
 • Handelsbanken småbolag index
 • AMF räntefond lång
 • Spiltan räntefond Sverige 

 

Hade ni ändrat lagt till eller kombinerat något av ovanstående, de jag skrivit först i varje kategori är det jag varit mest inne på. Men hör gärna förslag och tips har jag missat något viktigt? Har jag lagt till nåt onödigt? Osv. Tacksam för svar

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej! Det var mycket i frågan så ska försöka  besvara allt, säg till om det är nått mer du undrar :)

Jag personligen väljer SPP Aktiefond A eftersom den har större andel Asien är de andra globalfonderna, medan Jan som har bloggen har Länsförsäkringar Global Indexnära som sin favorit. Alla är fullgoda alternativ, så det är en smaksak! Detta har Jan skrivit om SPP Globalfond:

”En liknande fond som Länsförsäkringar-fonden, som är 88 % av den här fonden, det vill säga att den här täcker in några fler länder men är i stora delar identiska. Istället för att bara välja en globalfond brukar jag dela upp globaldelen i en portfölj mellan dessa två fonder.”

Sverigefond: Jan personligen har Spiltan Aktiefond Investmentbolag som sin favorit i kategorin. SPP-fonden är också med i artikeln han skrev om de bästa fonderna 2018, så det är inget dåligt alternativ det heller.

Tillväxtmarknad: Störst geografisk spridning om du bara ska ha en är Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära eftersom den andra är enbart Asien, men än en gång så är båda bra fonder som är med på Jans lista över de bästa 2018.

Småbolag och räntefonder är VÄLDIGT olika kategorier. En svensk småbolagsfond går in under kategorin ”Sverigefond” men med högre risk kan man säga. För småbolag rekommenderar Jan Xact Svenska Småbolag.

Ränte- och obligationsfonder: AMF räntefond lång och Spiltan räntefond Sverige är fonder Jan rekommenderar här på bloggen.

I portföljen som är mer långsiktig kan du köra samma fonder. Jans tankar om Avanza global kan du läsa här, han har inte tagit in den i portföljen: https://rikatillsammans.se/avanza-global/

Avanza Zero hade jag skippat ärligt talat. Det finns andra billiga Sverigefonder som ger bättre resultat. Den må vara gratis, men den följer också bara 30 bolag jämfört med andra Sverigefonder med mer riskspridning.

Eftersom du har mycket USA och Europa i globalfonder så är det inte nödvändigt att lägga till specifika fonder för detta, om du inte tror extra mycket på dessa marknader och vill lägga större exponering ditåt?

Om du inte läst Jans inlägg som sina portföljer tycker jag det är klokt att du gör det, där besvaras många frågor :) https://rikatillsammans.se/fondportfolj/

Och bästa fonderna enligt Jan finner du här: https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej tack för svar ska kolla länkarna! Hade du kört på samma globala o Sverige fonderna osv i båda mina portföljer med olika sparhorisont eller skulle du tagit olika i de båda? Vad sägs om Avanza global som Globalfond jämfört med de andra då? Tänker att den hade ju lägst avgift så funderade på att ta den i min långtidsportfölj och kanske SPP eller Länsförsäkringar i den som är på 4-7 år eller är de bättre som sagt att köra på samma i portföljerna? Tack igen :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Angelicaa
 2. Vit pil

  Oj läste nu en gång till och såg att jag fick svar på det mesta, det är så mycket att ta in på en och samma gång, är de lönt att ha med någon sådan småbolags Sverige fond också eller är det nånting man borde hoppa över, och vad är de som skiljer AMF balansfond från de andra ränte/obligationsfonderna typ? :/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Angelicaa
 3. Vit pil

  Ja, mycket info nu!

  Jag personligen kör absolut småbolagsfond, det är högre risk än en ”vanlig” Sverigefond men också en kategori som gått väldigt bra historiskt :)

  AMF balansfond blandar svenska och utländska obligationer. Det verkar inte vara några fel på den vad jag ser, lite hög avgift kanske. Men de andra har rekommenderats på bloggen tidigare :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-22 klockan 15:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂