20 år gammal och nybörjare behöver tips!
Sök:

20 år gammal och nybörjare behöver tips!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Smurf

ställde för sedan frågan: 20 år gammal och nybörjare behöver tips!

Hej,

Jag har börjat intressera mig för sparande på senaste tiden då jag har sparat ihop ett kapital som bara ligger på mitt sparkonto med 0 ränta.

Fyller 21 inom kort och vill spara ihop till en bostad. Tanken är att köpa den efter att jag studerat klart på universitetet, dvs 3-5 år.

Jag har även funderingar på att dra igång ett långtidsparande (minst 10 år) med en del av pengarna. Är däremot osäker om jag ska göra detta eller gå all in på bostadssaparandet, vad tycker ni?

Nu har jag ca 170.000kr sparat. Hur tycker ni jag ska fördela dessa? Mina tankar har gått såhär:

45.000kr – buffert

25.000kr – 10 år+ (90/10 fördelning)

100.000kr – bostadssparande (60/40 fördelning)

eventuellt 125.000kr i bostadssparande.

Börjar plugga till hösten och kommer ta csn (om ni inte avråder) och jobba lite extra.

Om jag väljer att spara till bostad och långsiktigt hur tycker ni att jag ska fördela månadssparandet?

Mycket frågor men är nyfiken på vad ni tycker!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kul att du har hittat till sparandets värld!

Dina frågor beror helt på hur mycket du har tänkt att köpa en bostad för, är det i en storstad så kommer du behöva en väsentligt stor summa. Är det i en mindre stad så kanske du klarar dig på 100 – 200tkr.

Eftersom du ligger i fokus för att köpa en bostad så tycker jag att större delen av sparandet bör gå till detta, men att inte glömma bort det långsiktiga sparandet.
Du skulle t.ex kunna behålla det du har sparat in nu till boendet men att du börjar månadsspara både till boende och långsiktigt.

Självklart tycker jag att du ska ta CSN, det finns ingen anledning att inte ta det då du inte betalar någon ränta på det förrän ett år efter du har slutat plugga och då är det en sådan låg ränta att du lika gärna kan ha pengarna på ett räntekonto och betala räntan med avkastningen från det kontot.
Så att investera pengarna från CSN i en bostad skulle nog vara en bra plan.

Hoppas du har fått några bra tankar!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-12 klockan 12:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.