200.000 till mitt barn
Sök:

200.000 till mitt barn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Yasmin

ställde för sedan frågan: 200.000 till mitt barn

Hej, mitt barn (1 år gammal) kommer att få en gåva av sin morfar på 200.000 som han vill att jag skall förvalta åt henne tills hon blir 20-25 år. Jag har redan varit inne på denna sida och har läst så mycket som jag kan, men då detta är ett främmande ämne för mig känns det mycket att ta in och jag har bara kopierat portföljerna som finns här. Har följt barnportföljen sedan jauari 2018 för min dotter och sätter in 500 eller 1000 kr i månaden.

 

Frågan är nu ska jag investera alla dessa 200.000 i barnportföljen eller välja den andra, som även har guld och silver, eller fördela 100.000 var i olika portföljer? Hur ska jag tänka? och vad bör jag har i åtanke? Vilka frågor är alltså viktiga att ställa innan jag gör något

 

Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Du har fått bra svar ovanför, vad som passar beror på frågan du får ställa dig själv om det är maximal tillväxt eller att bevara värdet som lockar mest?

Kanske hjälper dessa punkter:

Globala Barnportföljen

 • Passar på tidshorisonten 10+ år
 • Risk är hög, jag skulle bedöma den till 6 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 8 procent per år
 • Passar oerhört väl för långsiktigt sparande till barn och pension
 • Den kommer dock att vara skakig och den lär tappa 50 % i värde minst 2 gånger under en 15 års period.

  RikaTillsammans-portföljen

 • Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
 • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
 • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
 • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.

  Hälsningar
  Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack snälla för era åsikter och tips!

  En fråga dock, angående den globala barnportföljen, du säger Elin att den förmodligen kommer att tappa 50% i värde minst 2 gånger under en 15 år period, vad jag också förstår är att det är i sådana här lägen man måste ha lite is i magen och låta pengarna ändå ligga kvar. Man ska för allt i världen alltså Inte ta ut dem, hur det än svänger på marknaden om jag har förstått det rätt?

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Yasmin
 2. Vit pil

  Hej!

  Ja, om is i magen är det som gäller då. Det kan hjälpa att inte logga in och titta på kontot, om man ändå har en lång horisont och ska låta pengarna vara ifred.

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Yasmin!

För mig hade valet varit mycket enkelt. JAG hade satt in allt på en gång på samma konto som du sparar på regelbundet (Globala barnportföljen förmodar jag) och köpt enligt samma fördelning som ditt månadssparande. RikaTillsammans-portföljen tror jag blir för komplicerad och dessutom är detta pengar som ska växa så mycket de kan i +20 år.

Lycka till!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som vanligt är det syftet med investeringen som är avgörande för hur strategin bör utformas. Är det att säkra värdet och därmed nöja sig med en låg tillväxt? Välj RikaTillsammans-portföljen. Tänk dock på att den är hyffsat komplicerad att sätta upp. Är syftet istället att tjäna ytterligare pengar som ditt barn sedan kan ha glädje av? Då är Globala barnportföljen lämplig. Så som Fredrik påtalade är den långa tidshorisonten till din fördel i detta läge.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Oskbollen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-17 klockan 14:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.