21 årig student som försöker starta upp ett lånfsiktigt sparande
Sök:

21 årig student som försöker starta upp ett lånfsiktigt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustav

ställde för sedan frågan: 21 årig student som försöker starta upp ett lånfsiktigt sparande

Hej! Jag heter Gustav och är väldigt ny inom ekonomin. Jag är 21 år gammal och började få intresse för aktier och liknade för ca 1 månad sedan. Jag har alltid vart bra på att spara pengar och har sparat ihop en hel del under de två år som jag jobbat. Dom pengarna ligger inne på mitt sparkonto men där växer ju pengarna inte så mycket. Jag har nyligen börjat plugga och känner att jag vill börja spara på lång sikt men jag vet inte när det är rätt läge för mig att börja lägga in pengar i fonder efter som att jag har så mycket pengar att sprida ut men det känns samtidigt dumt att gå in med större delen av mitt kapital på engång när risken är stor att det kommer en krasch inom något år. Är jätte osäker och har försökt läsa och hitta svar men inget har hjälpt och har inga vänner eller familj som kan eller har något intresse för börsen. Jätte tacksam för svar! mvh Gustav

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Du har fått bra svar ovan, tänkte bara tillägga att jag inte heller hade några omkring mig jag kunde fråga om hjälp när man var ny. För mig var Unga Aktiesparare ett sätt att träffa andra unga med samma intresse :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Gustav!

Vad är långsiktigt sparande för dig? För mig är det mer än 10 år. Om vi utgår ifrån att du också har +10 år så tycker jag att du ska sätta in det belopp du vill investera på en gång. Vi kommer inte kunna timea marknaden, så vi kan glömma att träffa rätt.

Om du ändå vill ”gå in försiktigt” så kan du dela upp investeringarna under en period som du själv känner dig komfortabel med. Jag ser ett bekymmer med periodvis investering när man har ett belopp man vet ska investeras och det är att du kan ändra din strategi om börsen börjar gå ner och du bara har investerat säg 50%. Du kan då helt sluta investera och det kan vara rätt eller fel. Dagen efter kan börsen öka igen.

Om vi månadssparar sprider vi våra risker hela tiden. Vi sätter in pengar i upp- och nergång. Om jag hade tillgång till mitt regelbundna månadssparande på en gång skulle jag sätta in allt då.

Du skulle gott kunna börja med Nybörjarportföljen med 60% aktier och 40% räntor. Å andra sidan så är en 90/10 bättre om du har +10 års sparhorisont.

En annan viktig sak är att ombalansera regelbundet (1-2 gånger per år). Ombalansering innebär kort att man återställer sitt innehav.

Kort exempel:

Säg att du har tre fonder; 70% globalfond, 20% Sverigefond och 10% räntefond. Om aktiefonderna sjunker i värde kan du hamna i ett läge där t.ex. globalfonden motsvarar 60% av portföljens totala värde, Sverigefonden 15% och räntefonden 25%. Eftersom detta avviker från din ursprungliga fördelning så ska du sälja 15% av räntefonden och sätta 5% i Sverigefonden och 10% i globalfonden. Du har då sålt dyrt och köpt billigt.

Hade du varit min son och frågat vad du ska göra hade jag sagt; ”- Sätt in 90-95% hos Lysa och välj 90% aktier och 10% ränta. Fortsätt månadsspara och titta aldrig på kontot förrän du behöver pengarna;-). Sätt in resterande på ett ISK hos Avanza eller Nordnet och lär dig aktier och spetsfonder.”.

Eftersom Lysa ombalanserar automatiskt vid behov så behöver du inte göra någonting. Så fort avvikelsen är tillräckligt stor (mer än 3% under minst fem bankdagar) så ombalanseras ditt innehav.

Här kan du börja läsa om dem

https://lysa.se/s%C3%A5-fungerar-det

Jag har själv flyttat mitt ISK-sparande till Lysa från olika ISK-konton. Jag har fyra portföljer där; en 90/10, en 60/40, en 30/70 och en 10/90. Månadssparar till alla fyra. När jag flyttade dit tog jag ut alla pengar från mina ISK-kontot och satte in allt på en gång. Jag själv håller inte på med aktier eller spetsfonder, utan jag vill bara ha stabilt automatiskt indexsparande.

Vill du bygga själv går det också bra hos Avanza eller Nordnet. Kolla på Jans portföljer Globala Barnportföljen och Nybörjarportföljen. Dessa är bra för långsiktigt sparande och långsiktigt/kortsiktigt med lite mindre risk.

Glöm inte att behålla en del av dina pengar som buffert på ett RÄNTEBÄRANDE sparkonto hos t.ex. SBAB.

För övrigt så kan jag tillägga att oavsett om du väljer att använda Lysa eller Avanza/Nordnet för ditt indexsparande så håll fast vid vad du bestämmer dig för och byt inte förrän efter 6-12 månader när du satt dig in i vad det är du byter IFRÅN och vad du byter TILL.

En strategi som man följer blir av och slutresultatet blir ofta bättre än om du byter ”hela tiden”. Flit och systematik. Långsiktigt indexsparande är tråkigt, skittråkigt. Det ska bara mala på till låg kostnad (max 0,40%) och helst helt automatiskt.

För den som vill ha lite spetsfonder och aktier finns ju både Avanza och Nordnet och jag tycker de kompletterar Lysa bra på den punkten.

Jag hoppas du får ut något av mitt svar, annars får du fråga igen:-)

Stort lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för hjälpen! Med långsiktigt menar jag som du säger +10 år. Är dock välldigt osäker på hur man ska lägga upp en strategi och ta fram regler för sig själv, har du några tips? Tror även att jag inte vet riktigt vad som ska ingå i en strategi.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav
 2. Vit pil

  Gustav,

  Min strategi är väldigt enkel och jag har automatiserat allt. Först; jag använder bara Lysa för mitt indexsparande.

  Som jag skrev ovan har jag fyra konton hos Lysa och alla har autogiro kopplat.

  Så, min strategi är att spara 4200:- per månad fördelat mellan dessa fyra konton. Hos min vanliga bank har jag två konton; ett där lönen kommer in och ett där alla räkningar dras. Jag har en stående överföring från mitt lönekonto till mitt debiteringskonto där Lysa sedan drar sparandet.
  Jag sätter in 3000:- i 90/10, 500:- i 60/40, 500:- i 30/70 och 200:- i 10/90. Det första kontot är tänkt att användas till mina barn när det första flyttar hemifrån om drygt 10 år. De andra två är till för kostnader som jag räknar med ska komma framöver. T.ex. vet jag att jag behöver köpa nya däck till bilen för 10 000:- om några år och då tar jag det från antingen 60/40 eller 30/70. Det sista kontot (10/90) är ett experiment från min sida och se hur ett buffertsparande skulle kunna fungera hos Lysa. Jag tror jag kommer sluta med det, men vill se hur det går.

  Eftersom jag använder Lysa och de ombalanserar automatiskt så behöver jag inte logga in och kolla balanserna, utan jag kan låta allt rulla på och detta är en stor del av min strategi. Jag ska försöka låta bli att logga in på Lysa förrän jag behöver några av pengarna. Jag ska försöka undvika att läsa om och kolla hur olika globala indexfonder går. Jag ska INTE sluta månadsspara även om det blir börsfall (stor del av min strategi).

  Däremot kan det hända att jag kommer justera månadsbeloppet, men jag kommer INTE SLUTA månadsspara.

  Fördelen hos Lysa är att jag bara kan ändra autogirobelopp på deras webbsida och nästa månad börjar det gälla. Det mindre beloppet kommer fördelas precis enligt den fördelning jag valt.

  Om du tänker att fortsätta månadsspara under tiden du pluggar så skulle jag sätta in allt på en gång och komplettera med månadssparande. Om du tycker det känns läskigt, dela det i tolv insättningar, men håll dig då till det OAVSETT om börsen går ner eller ej. När den pengapåsen är slut sätter du igång autogiro.

  Om du sedan låter bli att logga in tills du behöver pengarna så tycker jag att du har gjort ett riktigt bra jobb! Jag tror du kommer bli positivt överraskad:-)

  Så, punktlista för min rekommendation till strategi:
  – Öppna ISK hos Lysa
  – Välj fördelning som du känner dig komfortabel med (kan ändras på samma konto)
  – Sätt in hela beloppet (det kommer investeras automatiskt)
  – Lägg upp autogiro hos Lysa på det belopp du har möjlighet att spara
  – Fokusera på dina studier och låt sparandet rulla på:-)
  – Logga bara in om du behöver dina pengar.

  Säg till om det är något mer du funderar på!

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 3. Vit pil

  Tack så jätte mycket! Detta har verkligen hjälpt och klarat upp ett och annat för mig! Jag är medlem på avanza just nu där jag har lagt in lite pengar för att placera i fonder och investmentbolag. Tror du det går bra att köra autogiro på avanza också? När du månadssparar sparar du då i både aktier och fonder eller enbart i fonder?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav
 4. Vit pil

  Gustav,

  Bra att detta hjälper dig. Om du börjat på Avanza så kan du fortsätta där. Du kan avsolut lägga upp månadssparande med autogiro hos Avanza, men det går bara med fonder. Specifika aktier köper du själv. Tänk på att du ska spra på ISK-konto och inte den standarddepån som skapas automatiskt när man blir kund. Det har med skatter o göra. ISK är bättre skattemässigt generellt (finns undantag).

  Kolla Jans portföljer och välj någon av dem och lägg upp månadsspar. Tänk på att alla fonder brukar normalt köpas för minst 100:- vilket innebär att om du vill ha 5% av en fond i innehavet måste du spara 2000:-.

  Jag själv månadssparar bara i indexfonder hos Lysa och räntebärande sparkonto, inga aktier eller aktiva fonder.

  Säg till om det är något mer.

  /Indexpatronen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

 

Jag är precis som du ny i gejmet, men har läst mycket intensivt både på denna bloggen men också andra. Utifrån den bilden jag har, så hade jag börjat månadsspara in summan du har för att på så sätt sprida in ditt kapital jämnt över upp och nedgång. Bara som exempel om du har 100.000 kr så skulle du ju kunna sätta in 10.000 i månaden under 10 månader. Jag hade nog gjort så i vart fall, men som sagt, undersök detta närmre. Jag är inte erfaren nog för att be dig lita på vad jag säger. Och som nämnts och vad jag kunnat läsa, så är det omöjligt att tajma marknaden. Lycka till

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-10 klockan 10:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂