22 % på ett år eller 46 % på ett år
Sök:

22 % på ett år eller 46 % på ett år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: 22 % på ett år eller 46 % på ett år

Hej Jan, jag har en kort fråga då jag tappat motivationen lite på de fyra hinkars metoden.

Var på banken här om dagen och skall låna pengar till upprenovering av villan. Vi behöver låna lite pengar och de ville ha en ränta som var förmånligare för oss än den vi har bundit på för 6 månaders sedan i 3 år framåt.

Det extra lånet skall nu då får en längre ränta med ett krav!, att vi sparade 1000kr till dem i ett ISK fondsparande. Jag har för ett tag sedan dragit ur all fondsparande till Avanza ifrån min bank för att kunna bredda utbudet lite och komma ner i fondavgifter.

Banken motiverade de avgifterna att deras fonder går bättre en de som inte tar någon avgift.

Hur skall tänka här, skall jag godta den bättre räntan på lånet för renoveringen eller jag skall stå på mig och dras med än högre ränta på lånet och fortsätta spara i fonder utanför banken med avgiftsfria fonder?

Med vänlig hälsning, Fredrik

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Skall möjligen ändra titel på denna fråga då procenten var skillnaden på fondernas vinst på 1 år banken fond vs. Avanza Zero som efter en extra koll inte stämde, men frågan kvarstår om bank ränta vs. avgiftsfria fonder.

 

/ Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Fredrik,

Är kravet en engångsinsättning på 1000kr eller ett månadssparande på 1000kr?

Första tanken är att man blir förbannad på banker som håller på så, men när den känslan har lagt sig så blir det ju en matematisk övning. Vad som är rätt svar beror på en mängd faktorer.

Vad har ni för ränta idag? Vad har ni blivit erbjudna för ränta? Hur stort är lånet? Hur mycket amortera ni? Vad har banken för fondutbud? Kanske har de relativt billiga indexfonder?

Det är bra att du är vaksam mot bankernas trick. Samtidigt är det svårt för någon annan som saknar detaljerna att ge råd.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Björn, tack för ditt svar, lånet ligger på 200.000 och en ränta på 1,24%. Det är ett månad sparande på 1000kr som då är ett ”måste” för den räntan. Som du säger är det många faktorer som spelar roll och där av inlägget ,då jag nu planerar att lägga mig på indexfonder med låg avgift då de har rek. en vanlig fond med avgift på 1,54 %. Vi amortera vad vi behöver och lite till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker det är lite lurigt av banken. Vilken dålig motivation… och frågan är lite vad banken kommer göra framöver efter ni har fått ert lån också.

Det behöver i och för sig inte vara helt fel med ett minimalt fondsparande på en bank. Själv är jag bankkund hos Länsförsäkringen Bank men har det mesta av mitt sparande hos Avanza. Jag sparar ändå 500 SEK om månaden på ett ISK hos LF. Varför? Inte för att de krävde det utan för att jag själv vill behålla mina förmåner (bl.a. rabatt på försäkringar, minskade årskostnader, osv).. jag vinner på det.

Det är så enkelt att jag valde att endast spara i deras Globala indexfond (som är bra och billig oavsett). En gång om året flyttar jag sedan alla pengar från bankens fond till mitt ISK hos Avanza och fortsätter ändå spara hos LF för att behålla förmånen. Inte för mycket krångel.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nyfiken!
  Ingen skillnad alls ur ekonomisk synpunkt för din del. Sparar du i en LF-fond hos LF får LF hela avgiften. Sparar du i samma fond via Avanza så får LF dela med sig av fondavgiften till Avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Oh. Men det gör jag inte. Så länge mina pengar ”samlas” hos LF ligger de i LF Global Indexnära.
  Efter flytten fördelar jag de enligt portföljen som jag har hos Avanza. Det är det framförallt Avanza Global som gäller men lite annat också. ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 3. Vit pil

  … och jag använder belåning (med superränta 0%) hos Avanza. Något som Länsförsäkringar inte har.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 4. Vit pil

  Jag svarade på Nyfikens fråga vad gäller avgifter. Du får givetvis spara och flytta mellan fonder precis som du vill.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Banker är inga statliga myndigheter utan är som vilka företag som helst. Det är ingen principiell skillnad på dem jämfört med exempelvis apoteket eller någon annan affär. Jag vet inte hur många gånger som jag har svarat NEJ på frågan Är du medlem? när jag varit inne på Apoteket eller Clas Ohlson. Vi är långt borta från 80-talets DDRekonomi.

Du får helt enkelt plocka fram miniräknaren! Det begärda sparbeloppet är inte speciellt högt, så är lånet någorlunda stort kanske du tjänar på erbjudandet.

En sak har banken rätt i. Avanza Zero är ingen höjdare och har långsiktigt ingen bra historik. Alldeles för begränsad  fond med enbart 30 innehav. Jämför istället med en ”riktig” indexfond

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej, lånet ligger på 200.000 och en ränta på 1,24%. Det är ett månad sparande på 1000kr som då är ett ”måste” för den räntan. Som du säger är det många faktorer som spelar roll och där av inlägget ,då jag nu planerar att lägga mig på indexfonder med låg avgift så de har rek. en fond med avgift på 1,54 %. Vi amortera vad vi behöver och lite till.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-30 klockan 21:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.