23 år och 3 miljoner att investera
Sök:

23 år och 3 miljoner att investera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Victor

Den här artikeln publicerades 2017-07-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: 23 år och 3 miljoner att investera

Hej, skulle vilja ha synpunkter och råd på hur jag på bästa sätt placerar ca 3 miljoner. Jag är färdigutbildad ingenjör och har en stabil inkomst, tanke finns att bygga hus inom 7-10 år och dessa 3 miljoner kommer att nyttjas där. Men fram tills dess ser jag det som en bonus!

Jag har sett liknande inlägg men inte någon som är såpass ung som jag är och tänker då att ditt svar kan se annorlunda ut! I dagsläget har jag ca 800 000kr placerade i fonder och lite aktier(se lista) men ska sätta in yttliggare 2.2 miljoner och undrar på hur jag ska fördela detta på bästa sett eller om jag ska fylla på i det jag har. Kan tillägga att jag tål att ta lite risk.

Placering i dagsläget:

Amf Balansfond 65 000kr

Spiltan aktiefond investmentbolag 170 000kr

Spiltan Globalfond investmentbolag 80 000kr

Swedbank Robur Access Asien 80 000kr

Swedbank Robur Access Mix 70 000kr

Swedbank Robur Ny Teknik 25 000

+ 100 000kr i Aktier på stora svenska bolag med utdelning

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Som ett komplement till Johns svar och kommentarstråden, så skulle jag säga att inte placera hela kapitalet. Pengarna ska ändå användas och det kan gå fortare än man tror. Det kan man översätta i att tidshorisonten är lägre än de 7 åren och då bör man också investera mindre av pengarna.

Skulle jag vara i din situation så skulle jag nog inte investera mer än 50 procent av det totala kapitalet, resten skulle jag dela upp på sparkonton med insättningsgaranti. Man ska inte underskatta sparkontot nämligen. Jag skrev en artikel om det i dag med tanke på en artikel jag blev intervjuad för i Göteborgs-Posten:

När jag menar investera den andra delen (som inte är på sparkonto) så skulle jag sannolikt gå på nybörjaportföljen. En liten del skulle jag sedan lägga i projekt med lite högre risk, men som ger god avkastning och är etiska, hållbara och långsiktiga för den goda sakens skull. Mina två bästa sådana är:

Men då pratar vi max 5 procent totalt av den delen som annars skulle gå till nybörjarportföljen. Men det är som sagt mest jag. :-)

Lycka till med ditt beslut och ditt sparande!

Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack återigen, nu har jag en del att fundera på innan jag placerar mina pengar! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag hade följt Nybörjarportföljen till att börja med, dvs 60% aktiefonder och 40% räntor och de tillhörande fonder som rekommenderas här på bloggen. Roburs ny teknik och Spiltans globalfond invest hade jag nog undvikit. Den första är kraftigt övervärderad och den andra har inte presterat något vidare alls och har för kort historik.

Eftersom börsen anses vara övervärderad idag känns det säkrare att ha en avsevärd del av räntefonder i portföljen.

Kanske skulle jag öka aktiefonderna till t ex 70-80% och sedan trappa ner tills jag behöver pengarna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Johan,

  Tack för ditt svar och tips! Vad är motiveringen för att välja nybörjarportföljen istället för RikaTillsammans-portföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
 2. Vit pil

  Det korta svaret är att avkastningen (och risken) är lite högre på nybörjaportföljen, den är billigare och inte lika komplex att komma igång med.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Ja okej då förstår jag, tror du att den portföljen kommer uppdateras inom en snar framtid?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor
 4. Vit pil

  Kanske, men det är verkligen inget som behövs då den fortfarande är minst lika aktuell. Jag menar allvar när jag säger att man som max ska lägga 4 timmar per år på sin portfölj. :-D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hehe okej! Tack för hjälpen :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-25 klockan 13:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.