23 år. Vilket alternativ rekommenderar ni?
Sök:

23 år. Vilket alternativ rekommenderar ni?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: 23 år. Vilket alternativ rekommenderar ni?

Sparhorisont är 30 år+Alternativ 1:SPP Aktiefond Global 80%Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 10%SEB Sverige Indexfond 10% Alternativ 2:Swedbank Robur Access Global 60%Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 8,75%Spiltan Aktiefond Investmentbolag 8,75%Swedbank Robur Ny Teknik 5%Nordnet Superfond Sverige/Norge/Danmark eller Finland 8,75%Swedbank Robur Access Asien 8,75% Swedbank Asien och LF Tillväxt känns lite kaka på kaka så kommer nog bara välja en av dom.Har jag rört till det i onödan med alternativ 2 och kan lika gärna välja det andra alternativet?Fördelar/nackdelar? Andra rekommendationer?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ibland tänker jag ”less is more”. Alternativ 1 är enklast, bäst i längden. Eller varför inte en enda index globalfond? Tråkigt men ett smidigt sätt att följa världsekonomins uppgångar (och nedgångar givetvis) utan att behöva oroa sig över hur t ex Fingerprint eller H&M aktier påverkar stockholmsbörsen och min portfölj.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lyssna på John. En bred global indexfond. Jag har allt mitt i global indexfonder. Min favorit är SPP Aktiefond global, för den har faktiskt alla världsdekar och dessutom har du redan 10% Asien i den.

Det sista alternativet känns overkill. Less is more. Keep it simple. Flosklerna haglar, men jag tror du förstår poängen;-)

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker du ska starta ett företag, du kommer ju knappast att bli rik på den där portföljen endå. Faktiskt så kommer du inte bli rik av någon aktieportfölj. Eller du kanske blir rik, men då måste du har tur och när du då är ”rik” så kommer du att ångra dig.

Du är nu 23 år, är det meningen att du ska spara och leva ett dåligt liv i 40-50 år för att sedan när du sitter i en rullstol köpa en Lamborghini?

Det enda sättet att bli rik när du är ung är att antingen vinna på lotteriet eller skapa ett passivt företag som ger dig pengar hela tiden. Sedan så kan du gå i pension när du är 30 år.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Var står det att han vill bli rik och köpa en Lambo? Vilket företag ska han starta? Hur går det med ditt företag?

Jag tycker ditt svar provocerar mer än ger honom svar på hans frågor.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man investerar så gör man det bara för ett syfta, ett tjäna pengar och bli rik. (Såvida man inte redan har pengar och vill skänka bort till välgörenhet).

  Han kan starta vilket företag som helst men han borde läsa på lite först så att han får mer kunskap om det.

  Jag har inget företag, jag tror det kan bero på att jag är 13 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elliot Stenquist

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-02 klockan 17:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.