24 000-30 000 avkastning per år på 300 000 i kapital på lång sikt.
Sök:

24 000-30 000 avkastning per år på 300 000 i kapital på lång sikt.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ina

Den här artikeln publicerades 2017-10-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: 24 000-30 000 avkastning per år på 300 000 i kapital på lång sikt.

Hej.

De flesta frågor liknar varandra och jag läser dem men jag har ändå svårt att få någon rätsida på min situation.

Jag vill leva min dröm som innebär att hyra en speciell stuga för resten av mitt liv. Detta skulle kosta mig 25000 per år. Denna utgift behöver jag alltså få in som en stadig inkomst utöver den inkomst jag har, som är knapp. Jag kan satsa 300 000 i investeringar och vill få ut 24 000 eller mer per år efter skatt. Tidsperioden är från tio år och uppåt. Hur skulle du göra i min situation? Vänliga hälsningar

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

24 000 kr per år på en investering om 300 000 kr motsvarar 8% avkastning. Det är inte omöjligt att uppnå, börsen brukar genomsnittligen avkasta i ungefär den storleksordningen. Notera dock att det är ett genomsnitt över lång tid. Om du investerar 300 000 idag och börjar ta ut 24 000 per år direkt och börsen har några dåliga år, då kommer den ursprungliga investeringen inte räcka länge.

Det finns en berömd studie, Trinity-studien, som kom fram till att med 4% uttag per år är risken mycket liten att pengarna tar slut inom 30 år (95% hade pengar kvar i slutet av studien). Med högre uttag ökar risken, och med 8% uttag per år hade bara 21% några pengar kvar i slutet (de flesta gick bankrutt långt tidigare).

Jag tror tyvärr inte att du kan räkna med att få mer än 12 000 kr i årlig avkastning på dina 300 000 kr.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag förstår. Mycket bra förklaring. Tack för att du gav dig tid att förklara så bra!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ina

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-02 klockan 11:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.