2st isl och 1st ips
Sök:

2st isl och 1st ips

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mats Rotegren

ställde för sedan frågan: 2st isl och 1st ips

Hej!

jag är helt ny inom denna värld. Men har lyssnat på eran podd några avsnitt nu och ska sätta igång med fonder tänkte jag.

Jag har 1isk som sätts in 500kr/mån och det går till Avanza auto. Det kontot är tänkt för en 5års period

1isk som sätts in 1500kr/mån. Tänkt för pension om 25år.

1 gammalt ips som numera ligger hos avanza med 145000kr på.

Min fråga är- globala barnportföljen, lämpar den sig bäst för ips kontot eller isk kontot där det sätts in 1500kr/mån??

tack på förhand. Mats

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, vad härligt att du vill komma igång!

Från Jans artikel om tips för en bättre pension:
”Sluta spara i IPS. Fram till 2015 fick man ett avdrag på skatten på upp till 12 000 kr per år om man sparade till sin pension. Det här avdraget sänktes till 1 800 kr 1 januari 2015 för att tas bort helt och hållet den 1 januari 2016. Det innebär att det idag inte finns någon anledning att spara privat till pensionen i IPS-lösningar. Det är istället betydligt bättre att skapa sig en egen pengamaskin i likhet med Nybörjar- eller RikaTillsammans-portföljen som läggs i ett vanligt ISK-konto.”

Enda gångerna då IPS egentligen lönar sig numera är om man inte har någon tjänstepension, så enbart om du inte har någon tjänstepension skulle det rekommenderas att du har Globala Barnportföljen på IPS. ISK passar bra för den portföljen.

Hälsningar
Elin

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för snabbt svar. Jo, helst hade jag inte velat ha ett ips konto. Men det går ju tyvärr inte att föra över pengarna till ett isk. O jag har ju haft ipsen sedan länge. Så dom pengarna är ju liksom låsta där. Så frågan är då om vad för slags portfölj jag då bör ha på ipsen med 1450000 på. Dom ska också användas till pensionen om 25år.
  Mvh Mats

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
 2. Vit pil

  Jag förstår. Om pengarna inte går att flytta och skall användas först om 25 år kan globala Barnportföljen vara en bra idé.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius
 3. Vit pil

  Tack tack.
  Följdfråga. 90/10 är tanken.
  Men när jag läser lite mer nu, läste jag nåt om att dela procenten efter hur gammal jag är. Om jag är 45 så borde jag ha 45% räntefonder.
  Hur är tanken med det?

  Rent hypotetiskt. Om jag vet att det kommer en börskrasch 2019. Borde man då någon månad innan, höja procenten på räntefonder?
  Tack för en grym sida som hjälpt mig massor🙏

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
 4. Vit pil

  Det finns olika tumregler, tanken med att man ska anpassa räntedelen efter ålder för att sänka risken ju äldre man blir. Men eftersom du har så pass lång tidshorisont så kan 45% räntor vara lite väl defensivt till pensionen.

  Klurig hypotetiskt fråga, omöjligt men intressant scenario. Tja, då gäller det att man vet även hur räntemarknaden kommer påverkas. Många obligationsfonder har företagsobligationer t.ex. och kan även de påverkas om det blir tufft för företagen. Själv hade jag satsat på guld om jag VISSTE att det skulle komma börskrasch :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-06 klockan 12:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.