32-årig nybörjade på fonder – feedback önskas
Sök:

32-årig nybörjade på fonder – feedback önskas

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pär

Den här artikeln publicerades 2017-07-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: 32-årig nybörjade på fonder – feedback önskas

Har tidigare varit ”feg” när det gäller sparande och har fram tills idag haft mitt sparande på ett vanligt sparkonto. Men med den (obefintliga?) räntan på dagens sparkonton så har jag nu efter en tids funderande och efter att ha läst på lite grann så har jag beslutat mig för att starta (bättre sent än aldrig) ett fondsparande på Avanza.

Jag har läst på lite om det hela, främst här på sidan (som f.ö. är den klart bästa sidan jag hittat om sparande!) och på olika forum i övrigt…

Tanken är att detta sparande ska vara pensionssparande, möjligt att man ska öka risken(?) men känner mig lite feg när jag är så pass ny inom detta…

Jag har lagt upp mitt sparande enligt följande 60/40-modellen och har tänkt spara 1000:-/månad:

Aktiefonder:

 • Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
 • SPP Aktiefond Global A
 • Länsförsäkringar Global Indexnära
 • DNB Global Indeks
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • AVANZA ZERO

Räntefonder:

 • Swedbank Robur Penningmarknadsfond
 • IKC Avkastningsfond
 • AMF Räntefond Lång
 • Spiltan Räntefond Sverige

Det jag har läst på andra forum är att det är onödigt med såhär pass mycket fonder i portföljen och att det räcker med 1 fond i vardera kategori(globala, svenska osv).

Så min fråga är helt enkelt om detta är något som jag ska köra på eller ska jag minska antalet fonder? ändra uppdelningen? eller kanske någon fond jag ska byta?

Tacksam för all feedback jag kan få!

mvh

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nu är jag så klart part i målet, men jag håller inte med att det är räcker med en fond i varje kategori. Jag har för mig att jag har sett källor på att upp till 7 st fonder ökar den riskjusterade avkastningen, så bara det ger att man bör ha fler. Dessutom gäller det att jämföra äpplen med äpplen och päron med päron.

Man skulle kunna argumentera för att följande fonder är ekvivalenta:

 • LF Global <=> DNB Global
 • Spiltan Räntefond <=> IKC Avkastningsfond

Men sedan skulle jag säga att de andra fonderna skiljer sig ganska mycket åt sinsemellan.

Min kommentar är; nej, du behöver inte göra något och det är en bra fördelning. Låt den här portföljen bara löpa i 5 till 10 år så kommer du få bra resultat i förhållandet mellan risk och avkastning.

Lycka till med ditt sparande!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Stort tack för ett snabbt och bra svar. Uppskattas verkligen!
Då kör jag på detta upplägg.

Angående att LF/DNB och Spiltan/IKC är likvärdiga, skulle det löna sig att byta 2 av dessa för att sprida risken mer och ev. öka avkastningen ytterligare med tiden?
Finns det några alternativ som man i så fall skulle kunna kika närmare på?

Men som sagt, uppskattar verkligen att du tog dig tid att (så snabbt) svara på mina frågor.

Stort tack för din sida/blogg som gett mig mycket inspiration och mod att börja mitt sparande! Ska fortsätta följa den så länge som du uppdaterar den!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Pär! Jag försöker uppdatera så mycket jag kan, positiva tillrop som ditt gör sitt till så klart.

  Nej, jag skulle faktiskt inte mecka med det, det är en bra portfölj. Det största hotet mot portföljen över tid kommer tyvärr vara du (statistiskt sett), så det viktigaste just nu är bara att regelbundet spara i den, låta den löpa och bara balansera om den en gång om året.

  Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-29 klockan 22:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.