34år och nybörjare - feedback på denna portfölj önskas
Sök:

34år och nybörjare – feedback på denna portfölj önskas

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pär

ställde för sedan frågan: 34år och nybörjare – feedback på denna portfölj önskas

Har precis börjat startat månadssparande vi 34års ålder(bättre sent än aldrig) och har läst igenom och inspirerats av denna eminenta blogg som faktiskt var det som fick mig att aktivt börja spara.

 

Nu har det inte gått så lång tid så jag tänkte höra efter om denna portfölj är ok på en horisont 10-15år+, kanske uppåt ~30år.

 

Jag har sett att det finns en 90/10 portfölj men även sett folk som kör 100% aktiefonder.

Känner mig dock grön på området och är lite feg så jag startade en 70/30-portfölj.

 

De fonder jag valt i portföljen som jag har på avanza är:

 

Aktiefonder:

Länsförsäkringar Global Indexnära (Global) 20%

Avanza Global (Global) 20%

DNB Global Emerging Markets Index A (Tillväxt/Asien) 10%

Spiltan Aktiefond Invest (Sverige) 10%

SEB Sverige Indexfond (Sverige) 10%

 

Räntefonder:

Swedbank Robur Penningmarknad10%

Spiltan Räntefond 10%

AMF Räntefond Lång 10%

 

Är det någon fond man ska skippa, lägga till eller byta?

 

Alla tips/förlag uppskattas!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du aka inte behöva räntefonder på den långa tidshorisonten. Du minskar andelen pengar du kan förlora på kort sikt, men riskerar istället att inte få bästa avkastningen på lång sikt. Samtidigt ska man kunna sova gott om natten, så kanske är detta ett sådant tillfälle? Du väljer själv såklart. Bara du inte slutar spara! Det kan bli lite svajigt på aktiemarknaden ett tag så var beredd på att det kan gå både upp och ned på kort sikt. Det enda du behöver bry dig om det är att du går in kanske en gång om året och ombalanserar så att portföljen får tillbaka rätt andel räntor/aktier.

Angående portföljen så finns det inte jättemycket att anmärka på, den är i grunden rimlig och du har gjort ett bra jobb med billiga indexfonder.

Penningmarknadsfonden kan du skippa så länge vi har negativ ränta, du kasta pengarna i sjön där. Köp den när Riksbanken utropar plusränta, tills dess ligger pengarna bättre som kontanter eller i Spiltanfonden.

Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära följer samma index och kommer gå exakt likadant. Du bör bara ha den billigaste av dem (Avanza Global).

Du behöver inte två Sverigefonder men de två du har valt är bra val. SEB-fonden följer alla företag på Stockholmsbörsen och är därför bäst diversifierad av de två, den hade jag valt (om jag hade haft Sverigedond överhuvudtaget). Investmentbolag är spännande eftersom de beter sig som aktivt förvaltade fonder med diversifierade innehav, till en låg förvaltningskostnad (Latour gör av med så lite som 0,10% på förvaltning). Men vem vet hur de går på lång sikt? Hur som helst, du väljer själv.

Du har ungefär rätt andel i tillväxtmarknader. De utgör ca 12% av världsmarknaden och du har 70% aktier. Det ger att helt ”rätt” skulle vara 8%. Men någon procentenhet hit eller dit blir inte jätteviktigt på det stora hela. Jag har själv 20% tillväxtmarknader, dels för att jag tror på högre långsiktig tillväxt där och dels för att öka risken i portföljen (svängningarna) med hopp om bättre avkastning.

Vi vet bara i framtiden om tillväxtmarknader och Sverigeindex var bra eller dåliga val.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-13 klockan 04:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.