4 hinkar-strategin - storlek på hinkar?
Sök:

4 hinkar-strategin – storlek på hinkar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: 4 hinkar-strategin – storlek på hinkar?

Hej och tack för en grym sida. Jag är 26 år och har nyligen börjar intresserad mig för det här med ekonomi och hur man kan få pengarna att växa på sikt. Tror jag lyssnat igenom alla poddar på typ 3 veckor. :)

Utgångsläge:

* 250,000;- på ett helt vanligt konto utan ränta

* ca 130,000;- i en Swedbank-fond (avgift 1,20% :/ ) som min bankman tyckte jag skulle ha, denna fond har jag haft i ca 1,5 år. Den har gett ca 8% avkastning.

Tänkte strukturera upp min ekonomi bättre med hjälp av 4 hinkar metoden, tänker mig något sånt här:

Hink 1 Buffert/nöje: 50,000-100,000;-

Hink 2  Lågrisk : 30A/70R

Hink 3 Mellanrisk: 60A/40R

Hink 4 Högrisk: 90A/10R

Vad tror ni om fördelningen? Hur mycket bör man ha i hink 2 resp. 3 innan man kan anse dom som fulla?

Tänker använda mina 250,000;- för att fylla på hinkarna. Tycker ni att jag även borde sälja av Swedbank-fonden och använda dom pengarna också?

Tacksam för svar. :)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mattias,

Har du lyssnat på Jan och Carolines podd om hinkstrategin?

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Om inte, gör det först. Sen tycker jag dina fördelningar är utmärkt. Jag har exakt så i olika konton hos Lysa som jag månadssparar till.

Jag har dessutom ett 10A/90R som jag experimenterar med just nu. Det är den del av min buffert som jag med relativt stor sannolikhet inte kommer behöva och då tänkte jag få lite större utveckling på den.

Jag skulle sälja av Swedbankfonden och sätta pengarna i högriskportföljen och sen fylla på med månadssparande. Jag hade nog sen satt 50’ på sparkonto hos SBAB för buffert. Sen skulle jag öppnat ett till sparkonto hos SBAB och döpa till Nöje. Sätt in 50’ där också. Sen hade jag tagit 75’ in på lågrisk och 75’ in på mellanrisk. Månadsspara minst 200:- till alla tre konton hos Lysa. Jag har t.o.m. namngivit mina konton på Lysa Lågrisk, Mellanrisk och Högrisk:-).

Så hade jag gjort om det var mina pengar.

/Indexpatronen

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar, skönt att höra att jag inte är helt fel ute med min fördelning. Är det fel av mig om jag väljer sätta mer än 75′ i låg och mellanrisk-hinken? Tappar 4hinkar-strategin sitt syfte då? Sätta in pengarna direkt, eller sprida ut över flera månader?

  Jag kan spara 5000;-/månad. Hur ska jag fördela dessa över hinkarna?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias

svarade på frågan för sedan

Tack för ditt svar, skönt att höra att jag inte är helt fel ute med min fördelning. Är det fel av mig om jag väljer sätta mer än 75′ i låg och mellanrisk-hinken? Tappar 4hinkar-strategin sitt syfte då? Sätta in pengarna direkt, eller sprida ut över flera månader?

Jag kan spara 5000;-/månad. Hur ska jag fördela dessa över hinkarna?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker själv det är svårt att hitta en balans i de olika hinkarna. Om man ska följa den slaviskt så ska ju hinkarna fyllas i given ordning, men det blir inte praktiskt svårt tycker jag.

  Vi sparar ju till barnen och det vill jag inte vänta med, vilket vi borde enligt strategin.

  Jag skrev i en annan tråd om hur jag sparar, men jag skriver kort igen.

  Av det belopp jag investerar varje månad sätter jag 70% i 90/10, 12% i 60/40, 12% i 30/70 och resten i 10/90. Jag sätter alltså lika mycket i låg- och mellanrisk.

  Min tanke med låg- och mellanrisk är nog lite annorlunda än hinkstrategin i sig. Jag har tänkt att sluta spara i dem när de respektive uppnår ett givet totalt kapital. Jag flyttar då merparten av det sparandet till 90/10 och fortsätter spara minimalt.

  Om det känns rätt för dig att lägg mer än 75′ så gör det, jag personligen ser inget konstigt i det. Sparandet ska ju kännas bra och det kommer öka motivationen.

  Ett sätt att klura ut hur mycket av de 5000:- du ska sätta på respektive konto kan ju vara att slå ihop 130′ från Swedbank och 150′ från kontot och sen se vilken fördelning du väljer. Totalt ska du placera 280′. Om du väljer att sätta 80′ i högrisk motsvarar det ca 30% av totala kapitalet. Väljer du sedan 100′ var till låg- och mellanrisk är det ca 35% till respektive konto. Då kan du ju ta 30% av 5000:-, alltså 1500 och månadsspara i högrisk och 1750:- var i låg- och mellanrisk. Lysa är riktigt smidigt om man vill göra som du och jag, alltså ha tre olika risknivåer och månadsspara till dem.

  Jag har alltid satt in beloppen jag har direkt utan att sprida insättningarna över tid. Det är det mest rationella. Emotionellt kan det vara annorlunda. Om du väljer att sprida över tid riskerar man, om man inte håller STENHÅRT, att ändra perioder eller belopp om man ser att börsen går ner och man vet att man ska investera mer. Om man redan HAR investerat så är det mindre sannolikhet att man säljer. Är du med på hur jag menar?

  Vad tror du om det? Kan det vara en väg framåt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Den här artikeln publicerades 2018-09-23 klockan 19:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.