4 hinkar stratgein
Sök:

4 hinkar stratgein

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: 4 hinkar stratgein

Hej,

jag och min sambo har äntligen köpt vårt drömboende. Mycket gnet och bra jobb på börsen har inneburit att vi tar nästa steg i vår. Nu vill jag återta mitt sparande på bästa sätt, då jag har barn ska det mesta vara automatiserat men jag vill ändå ha en liten klick i lekhinken. Jag har lagt upp det som följande med ett månadssparande på ca 7000kr i månaden;

Buffert (Kostnader för eventuella fel som uppkommer som husägare)
3000:-

Defensiva hinken (Horisont: längre än 5 år);
Avanza Auto 4 – 1800:-

Medel/Hög risk (Horisont: Obesämd tid)
Avanza Auto 5 – 1000:-

Lekhinken (Obestämd tid):
Investmentbolag + egna aktie-/fondval – 1200:-

 

Hur tycker ni att upplägget skulle stå sig framöver om de bara får jobba ifred? De pengar som jag inte är beredd att ta någon risk med eller låta jobba längre än 4-5 år ska inte vara exponerade på börsen. Då åker de in på mitt buffertkonto istället.

Skulle ni gjort på något annat sätt ?

Tack och bock på förhand,

Med vänliga hälsning

Per

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker personligen att det ser bra ut, du har olika risker på ditt sparande. Dom får jobba ifred, precis som du ville med ditt robotsparande.
Sen tycker jag att man kan vara lite öppen med hur mycket man ska sätta in på diverse konton, det kan alltid variera under tidens gång och du kan justera dessa med jämna mellanrum om du känner för att du under en längre period vill satsa mer på att tex bygga en utdelningsportfölj så kan man alltid avsätta mer till just den depån för en tid. Dock inte så mycket att det inte blir en krona till de övriga konton.

 

Men som helhet tycker jag att det ser bra ut. Robotsparande, månadsspar, glöm och lev livet :)

Kör hårt !

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,

  tack! jag funderar på en utdelningsportfölj, dock ligger de planerna längre fram i tiden. Först vill jag sätta mitt buffert och fondsparande på plats innan jag börjar att ta del av aktier :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Grattis till drömboendet. Bra jobbat både av er och era pengar. :)

Bara en kontrollfråga. Du fyller upp buffert och mellanrisk innan du börjar med passiv/aktiv hink va?

Du skriver inget om storleken på hinkarna…

 

På ämnet så lyssnade jag på ”Ekonomi på riktigt” podden med Mattias och Charlie från lyxfällan.

Herr Bolmesson gästade och pratade om fyra-hinkar. Bra repetition, något kortare än RikaTillsammans avsnitten. Men, framförallt så skrällde han till med att han beställt sin drömbil. Jag tänker inte avslöja här vilken bil det blev, det får ni lyssna fram själva… Me jag kan säga att jag blev lite förvånad :)

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Kalle,

  tack för de vänliga orden. Allt slit har gjort det hela värt det :)

  Buffert och min mellanriskhink (Avanza Auto 4) står för det absolut största sparandet, de två kommer att stå för närmare 70% av allt mitt sparande. Avanza Auto 5 och lekhinken kommer att dela på resterande procent.

  Bufferten är stor idag men jag vet att den kommer att sina när möbler kommer att behöva köpas till höger och vänster. Därav kommer jag att fortsätta sätta av den större del som inte ingår i mitt normala sparande direkt till bufferthögen.

  Jag ska leta upp avsnittet du rekommenderar från podden, ”Ekonomi på riktigt”. Låter intressant, spännande att få ta del av Bolmessons bilköp ;)

  Tack för din kommentar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-17 klockan 07:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.