4 hinkars principen...Förstår jag rätt?
Sök:

4 hinkars principen…Förstår jag rätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

ställde för sedan frågan: 4 hinkars principen…Förstår jag rätt?

Tänkte kolla om jag förstått rätt med 4 hinkars principen.

Jag är 37 år gammal och lyckats spara ihop 600 000 kr som jag hela tiden haft på ett bankkonto på Swedbank, dvs, med 0% ränta……Har blivit mer å mer sugen på att investera pengarna till tex pension och bilköp osv. Mitt sätt att spara har alltid varit att efter alla räkningar är betalda så för jag över nästan hela det resterande av lönen förutom lite nöjespengar till sparkontot, vilken kunde röra sig om 5-10 000 kr varje månad.

Jag har inte räknat på summorna, men det kändes bra då jag hade 600 000 och mellanrisk skulle vara ca 5 ggr mer än buffert.

Jag har nu fyllt:

100 000 kr i bufferthinken på Lysa 20/80

500 000 kr i mellanriskhinken på Lysa 60/40

10 000 kr i Passiva hinken (Pensionspar) på Lysa 90/10 + 2000 kr i månadspar.

Sen var min tanke att ha ca 10 000 kr på mitt lönekonto och ca 20 000 kr på mitt gamla sparkonto efter varje löning ifall det skulle behövas köpa nått större.

 • Är det meningen nu att allt jag kan spara varje månad ska in i Passiva hinken (Pensionspar)?
 • ”Gå in en gång om året och kolla över” Betyder det att tex om alla hinkar har gått plus, ska man då flytta överskottet i varje hink till nästa hink eller ska man bara låta alla hinkar växa?
 • Mellanrisk pengarna är till en sommarbils köp om några år, när jag tagit ut de pengarna, är det bättre att fylla den igen med pengarna som ligger i passiva hinken (Pensionspar) eller ska jag börja spara i den hinken istället för passiva hinken?

Tacksam för svar :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

1. Ja, om du har fyllt buffert och mellanrisken så bör allt ditt sparande gå vidare till din passiva hink.

2. Eftersom du har valt en summa som din t.ex mellanrisk ska ha i sig så vore det en bra idé att flytta över den summan som den hinken har ökat med under året, annars så kommer du ha ”för mycket” pengar i vissa hinkar.

3. Här kan man också göra lite olika, vissa vill fylla hinken direkt så att det är färdig innan man går vidare till nästa, men man kan även börja spara i flera av hinkarna samtidigt.
Så säg att du t.ex hade kunna spara 50% av ditt sparande i mellanrisken och 50% i passiva när väl bilen är köpt?

Enligt ditt upplägg så har du egentligen då ca 120 000kr i buffert, skulle säga att detta låter som att det är ganska mycket. Jag tänker mig iaf att någonstans mellan 50-70tkr brukar vara en normal buffert för någon med en bostadsrätt eller hus.
Om du väljer att ha lite mindre i din buffert så lägg dessa i din passiva.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Robin. Jag har nu sänkt min buffert nivå till 50K på Lysa och 20K på kontot.

  🤝

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-06 klockan 21:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂