4 hinkarsstrategin vid kortare sparande?
Sök:

4 hinkarsstrategin vid kortare sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Amanda

ställde för sedan frågan: 4 hinkarsstrategin vid kortare sparande?

Hej!Jag har sparat enligt Jans nybörjarportfölj och globala barnportfölj (för mig pensionsportfölj) sedan ett år tillbaka men försöker nu att strukturera upp ytterligare enligt 4 hinkarsstrategin. Jag är 30 år gammal och bor i hyresrätt och har inte speciellt stora utgifter, faktiskt så att jag hamnade på ”minusbudget” eftersom min inkomst på a-kassa skulle vara större än mina garanterade utgifter. Jag bestämde mig ändå för att ha en budget på 20 000 för att vara på den säkra sidan men då blev det ju relativt låga siffror på ”mellanriskhinken” som jag redan har ihopsparat. Förstod på poddavsnittet med 11 läsarfrågor som att det för mig kanske är bäst att skippa mellanriskhinken helt och istället fokusera på passiv hink?Det jag har svårt för är dock hur jag ska tänka angående pengar som jag kan behöva på en lite kortare tidshorisont. Jag har nu satt upp vad jag kallar 5-årsportfölj och 10-årsportfölj eftersom jag t.ex. om cirka 5 år (2024) tänker att jag skulle vilja ha pengar till bröllop och bröllopsresa på ca 200 000 kr. Även 10-årshinken tänker jag ska uppgå till 200 000 kr även om jag inte har något konkret sparmål för den ännu. 5-årsportföljen är en nybörjarportfölj med 70/30 fördelning och 10-årsportföljen har jag i Lysa med 76/24 fördelning. Utöver dessa portföljer (som jag tänkt är min mellanriskhink) har jag en pensionsportfölj med 90/10 fördelning som jag tänker är min passiva hink. Där försöker jag spara allra mest, just nu lägger jag 550 kr till 5-årsportfölj, 1700 kr till 10-årsportfölj och 2750 kr till pensionsportföljen per månad. Månadssparandet för 5 och 10 årsportföljerna är uträknade för att de ska innehålla 200 000 kr om 5 respektive 10 år (har redan en del sparat i dem). När jag lyssnade på podden tolkade jag det dock som att jag borde ändra aktie/ränta-fördelningen på min 5-årshink till 50/50 eftersom jag tänker att jag ska plocka ut pengarna om 5 år? Och sen fortsätta minska aktiedelen 10 % för varje år jag närmar mig 2024? Eller vore det smartare för mig att skippa mellanriskhink helt och istället ha alla pengar i pensionsportföljen och plocka ut 200 000 kr från den år 2024 och på samma vis 2029?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Amanda!

Att köra som du säger 50% och sedan justera 10% mer mot räntor varje år är inte så dumt, då får du en bra riskjusterad portfölj som du kan känna dig trygg med.

Detta känns väldigt individuellt, vissa vill ha flera portföljer för att ha det uppstyrt och andra köra en hel klumpsumma för allt.
Inget av det är fel och båda sätten fungerar så länge man har koll på vad man gör.

Skulle därför säga att du själv kan välja hur du vill göra, jag hade kört på flera olika portföljer för att kunna följa innehaven och veta att den summan jag hade tänkt verkligen finns där.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Robin!

  Jag tycker själv det är skönt som du säger att det är uppstyrt och att jag får en överblick så då fortsätter jag med flera olika portföljer.

  Däremot är jag kluven kring det här med räntefördelningen, det var ju någon utländsk professor som Jan intervjuade som menade att fördelningen med räntor utifrån åldern var alltför låg risk innan man fyllt femtio och då känns det dumt att ha ännu mer räntor än så även om jag förstår att det beror på att jag har en kort tidshorisont på portföljen. Men funderar ändå på om jag kanske ska behålla 70/30 för nu och så kanske justera mot 50/50 om t.ex. 2-3 år. Det är inte så att jag just nu vet att jag måste ha pengarna exakt om 5 år utan nu är det väldigt flytande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amanda
 2. Vit pil

  Det du får kolla över är den generella risken i alla portföljer tillsammans, det dom pratade mycket om va just att i sitt långsiktiga sparande så finns det ingen anledning att justera ned risken.
  Däremot att lägga in pengar som du ska ha den närmaste tiden i aktier är bara dumdristigt.

  Men absolut är det att föredra en hög risk i sitt sparande för att kunna avkasta pengarna på lång sikt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-28 klockan 16:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂