4% regeln efter en kraftig uppgång eller fall?
Sök:

4% regeln efter en kraftig uppgång eller fall?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: 4% regeln efter en kraftig uppgång eller fall?

Tumregeln att man behöver 25ggr sina årsutgifter låter ju bra rent teoretiskt men hur ska man tänka i praktiken? Att ha  25ggr  när börsen står all time high eller 25ggr efter en krash är ju viss skillnad..

Jag har ca 3 år kvar att nå detta om jag räknar med 4% avkastning. Volatiliteten på börsen är dock något helt annat så ska man verkligen räkna på ett dagsfärskt sampel av sitt kapital den dagen man bestämmer sig att man har tillräckligt?

Ett par extremscenareon som inte är så extrema egentligen.

 1. Börsen går upp 30-40% kommande året  => man når 25ggr målet när börsen står all time high och man kan sluta jobba ett iaf ett år tidigare..
 2. Börsen dippar 40% strax innan man tänkt kliva av så att 25ggr krymper till 15 ggr… vilket resulterar i att man kanske väljer att jobba ytterligare 1-2 år

Vore det inte mer korrekt att sätta ett filter på detta på något sätt? Hur ska man göra det i så fall…??

Håller helt med om att det inte är någon ide att spekulera i när en dipp kommer men baserat på hur det går de sista tre åren på börsen så blir ju utfallet väldigt olika. Dippar vi 40% så får man skjuta på sin ”pension” tills man jobbat sig tillbaka till 25ggr alternativt att man slutar jobba ett år innan bara för att börsen gick så bra på slutet.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

När man räknar fram regler som 4% regeln så jobbar man alltid med sannolikheter utifrån historiska data. Framtiden vet ju som du säger ingen något om. T.ex. hur stor är risken att jag får slut på pengar med 25ggr kostnader och allt placerat i aktier? Råder dig att läsa på lite om hur 4% regeln är framtagen och vilka förutsättningar som gäller.

Det korta svaret är att regeln ska fungera även om det kommer en rejäl krasch året efter du börjat ta ut pengar. Men då kommer du ligga på marginalen. Skulle du räkna 25ggr på kapitalet direkt efter århundradets börskrasch så kommer det sannolikt växa kraftigt och du kommer ha mer pengar än du vet vad du ska göra med efter några år, men samtidigt ha jobbat ”onödigt” länge.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo men det är ju precis detta jag menar. Har läst runt och ingen har direkt pratat om hur man ska tänka när man väl kliver av.

  Rent teoretiskt borde man väll ta på sig en ögonbindel spara i X år som ska resultera i tillräckligt sparat kapital och kliva av utan att bli påvkerkad av börskursen :)

  Detta kommer ju inte hända så i praktiken blir det ett spekulerat avslut vilket jag ogillar….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Jo det finns att läsa, tror tom Jan har skrivit om detta, eller iaf refererat till någon studie.

  Men som sagt, hela bakgrunden till att det finns en regel är ju för att man ska klara sig genom konjunkturcykler på sitt kapital. Dimensioneringen blir ju då efter värsta möjliga (historiskt sett) start, med börskrasch dagen efter du säger upp dig.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 3. Vit pil

  Ni missförstår mig nog lite. Jag är medveten om att 4% regeln tar hänsyn till att man ska klara en dipp i framtiden men nu pratar jag inte om när man väl har gått över till att leva på kapitalet utan när man ska ta steget.

  Om börsen tickar upp 10-20% om året i 3 år till så kommer jag inte känns mig så kaxig att gå i ”pension” och leva på kapitalet med 25ggr årsutgiften med all time high kurser. Ta extremfallet att man gått på toppen av it bubblan tex, dvs att dippen kommer precis när man har 25ggr pengarna…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 4. Vit pil

  Hmm, vet inte riktigt om jag hänger med. Men det spelar ingen roll (för 4% regeln) om kurserna är på all time high, den är framräknad för att klara start av uttagsfasen på t.ex. toppen av it-bubblan. 25ggr årsutgifter är 25ggr årsutgifter. Hur du kommit dit (endast nysparande, kursuppgångar, börsrekord etc.) tar den inte hänsyn till, däremot spelar ju tillgångsallokeringen när du börjar ta ut pengar roll. Disclaimer att 4% regeln bygger på historiska data, om framtiden vet vi ju inget.

  Har du läst hela blogginlägget som Lisbet länkar till nedan? Jag tror du har svaret på din fråga där.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 5. Vit pil

  Missat Lisbets inlägg.. .ska kika. Men jag köper att 4% regeln tar hänsyn till en krash. Det jag fiskar lite efter är väll att man bör kunna spekulera lite i hur mycket kapital man behöver. Om vi börjar idag och blickar framåt så hade jag inte varit särskillt trygg i att ha en krona under 25ggr med tanke på att vi nu befinner oss all time high. Min plan är att spara 3 år till och det är ju inte helt otippat att vad som är tänkt att bli 25ggr pengarna om 3 år i själva verket blir 20 eller 15 pga en dipp under dessa år. Jag kommer då få jobba vidare ett helt år till kanske eller mer.

  Hade vi däremot haft lågkunjuktur med en ”skandal” typ 2016 bakom oss så hade jag varit betydligt tryggare och kanske tom vågat sänka kravet på 25ggr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Titta på den här podden den är absolut den bästa jag läst om hur man kan tänka runt sitt urtag ut pengamaskinen även under nergångar.

 

Hur mycket pengar kan jag varje år ta ut från portföljen?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-04 klockan 13:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.