5 år kvar till pension hur placera pengar
Sök:

5 år kvar till pension hur placera pengar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann-Charlotte

ställde för sedan frågan: 5 år kvar till pension hur placera pengar

Hej  Har 5 år kvar till min pension,och är lite ororlig

Hhar lite sparade pengar . Såg din kalkylator att man kan tex placera en engångs summa och sen månadspar så blir det ränta på ränta effekt  om man placerar i en axtiefond.

Kan inget om placeringar, är det enligt dig ett bra sätt att få pengarna att öka lite.

Mvh

Charlotte

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Först och främst kan du läsa Jans artikel om pension överlag, ger en bra förståelse.

Tips för en bättre pension

Det stämmer att man i en aktiefond kan få ta del av ränta på ränta och därmed högre ökning av pengarna, behöver du pengarna om fem år är det dock för hög risk att lägga allt i aktiefonder. Beroende på när du tänker att pengarna du sparar skall användas rekommenderas lite olika sorters sparande.

Nybörjarportföljen kan vara ett alternativ.

  • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
  • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
  • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
  • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med

Den här portföljen är en ”lagom” portfölj med en balans mellan risk och avkastning.

Mer om den kan du läsa här: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/nyborjarportfoljen-balanserad-fondportfolj/

Nu blir det mycket läsning, men tänkte tips om en tredje artikel som är bra att läsa. Fyra-hinkar-strategin beskriver hur man bör tänka med fördelning av sparande över olika horisonter osv.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle vilja säga så här att har du 5 år kvar till pensionen och du planerar att använda det mesta av pengarna om ca 5 år, är det för stor risk att ha pengar på börsen, åtminstone i stora summor.

60/40 portföljen skulle jag personligen modifiera till t ex 20-25% aktiefonder och resten i räntefonder. Avkastningen kanske inte blir lika rolig men hellre det än att vara med om en stor börskrasch precis i samband pensionen.

Med det sagt, kan man ju tänka sig att ha en mindre mängd pengar (pengar som du kan avvara och inte behöver använda på ett tag) för att skapa en ytterligare portfölj där aktiefonderna uppgår till t ex 60% eller mer och resten i räntefonder.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-23 klockan 14:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.