50/50 portfölj
Sök:

50/50 portfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adam

ställde för sedan frågan: 50/50 portfölj

Hej!

Jag har rätt mycket pengar sparat (nära 2 miljoner) som bara ligger på bankkonto med 0,75% ränta. Har länge tänkt att jag ska använda dom till köp av bostad men det har aldrig blivit av och jag tycker inte jag får så mycket bostad för pengarna längre. Funderar därför på att investera pengarna på obestämd tid. Jag är rätt säker på att jag inte kommer behöva 70% av pengarna någonsin egentligen men samtidigt har jag sparat ihop dom krona för krona och är emotionellt kopplad till dom d.v.s. hade det känts oerhört tungt att tajma helt fel precis innan en nedgång. En nedgång har jag dock trott på i 2-3 år nu och har bara väntat på tillfälle att gå in. Statistiskt känns det som att det är dags nu men ändå händer det inte. Dom jag känner som är väldigt duktiga på investeringar säger att det inte är värt att riskera 50-70% av sitt kapital för en avkastning på 5-10% då nästa lågkonjunktur kommer att komma inom 1-2 år.

Samtidigt är jag trött på att se inflationen äta upp mina surt förvärvade pengar. Funderar på om jag ska köpa 50% RF och 50% AF för allt jag har som en engångsinsättning för att slippa tänka på det något mer. Vad tror ni en 50/50 portfölj bör avkasta per år i genomsnitt (inflationsjusterat)? 2-3%? Jan brukar ju skriva att en 90/10 ger ca. 8% per år. Ifall nu detta inte är inflationsjusterat blir det väl ca. 5% efter inflation+skatt+fondavgifter och då bör väl en 50/50 ge ca. 2,5%?

Tycker ni att det är värt att jaga 2% med risken att förlora 25-30% eller hur stor är risken neråt med en 50/50 portfölj?

En annan fråga gäller ISK kontra KF. Ifall man har tänkt jobba utomlands något år och sedan kanske komma tillbaka är det inte då bättre att ha en KF istället för ett ISK då man bara kan skriva över KF till t.ex en förälder och fortsätta nyttja skattefördelarna medan man jobbar utomlands och sedan komma tillbaka några år senare och skriver över KF till sig själv igen? Ett ISK tillåter inte byte av ägarskap på samma sätt.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Skrev precis ett svar men ser det inte, så testar igen!

Gällande timing kring när man ska gå in i marknaden så är det väldigt svårt. Så svårt att Jan anser att man inte ens ska försöka.

Nej, det går inte att förutsäga framtiden!

Har du kollat något på RikaTillsammans-portföljen? Det är en väldigt defensiv portfölj vars mål är mer att man aldrig ska gå med förlust än vinstmaximering. Låter som att det skulle kunna passa dig kanske.

RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

Exakt vad förväntad avkastning blir på en 50/50-portfölj har jag ingen beräkning på, kanske någon annan har det? Risken med 50% aktier är ju egentligen att den delen av kapitalet kan minska många gånger om vid en nedgång i aktiemarknaden.

Jag personligen hade valt RikaTillsammans-portföljen framför 50/50 i en sådan situation om man vill vara defensiv, dels för att jag gillar guld. Men det är en smaksak!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Elin,

  Att jag inte investerat i en allvädersportfölj beror mestadels på att den är mest komplicerad. Trots åtskilliga försök att förklara den tror jag att många har svårt för att förstå hur man egentligen gör. Ska man ha korta och långa RF i ISK/KF eller AF? Ska man ha räntefonder överhuvudtaget eller ska man byta ut dom mot pengar som sparande i en nischbank där man är garanterad positiv avkastning och om man nu gör det så har man ju egentligen en portfölj med guld och aktier endast.
  Hur köper man guld? Jag har gått in på sidorna buillionvault och libertysilver men det är inte helt enkelt att förstå hur man går tillväga. Ser ut som en marknad med förbestämda vikter och då är det vikten som bestämmer fördelningen på hur mkt guld man har i portföljen och inte ens egna val? Om man håller sig till guldfonder är dom dyra och en del hävdar att man inte äger något guld då och att det är riskabelt?
  Vidare skriver Jan att man kan förvänta sig en avkastning på 4,5% per år. Om man räknar med fondavgifter på 0,5%, ISK skatt på 0,5%, Inflation på 2% så kan man alltså förvänta sig en inflationsjusterad nettoavkastning på 1,5% per år?

  I mitt fall vill jag gärna hitta något som ger mig en avkastning som täcker upp inflationen och nästan riskfritt och vid ett börsfall på >20% är planen att köra på en 90/10 portfölj med en engångsinsättning på 1,5 miljon kronor i alla fall men frågan är hur mycket jag har kvar av mina pengar i en allvädersportfölj vid ett börsfall på >20% samtidigt som guldet, obligationerna och penningsfonderna avkastar 0%. Då bör jag rent matermatiskt ha förlorat mindre 5% vid 20% aktiefall?

  Om man nu tänker sig att jag investerar i en allvädersportfölj. Är följande fördelning bra?:
  DNB Global Indeks 375 000 kr på ISK
  iShares 20 Year Treasury Bond ETF 375 000 kr på AF
  iShares GSCI Commodity-Indexed Trust Fund (GSG) på AF eller ISK? 375 000 kr
  Spiltan Räntefond Sverige på AF 375 000 kr

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam

svarade på frågan för sedan

Kolla in inlägget med 4 hinkar av RikaTillsammans.

Alternativt investera i Lysa i en 50/50 portfölj.

svarade på frågan för sedan

Jan/Elin/Nestor. Har ni lust och tid att besvara mina frågor?

svarade på frågan för sedan

hej

du har 2M kr. du är rätt säker på att du aldrig kommer behöva använda 70% igen säger du, alltså obegränsad tidshorisont.

utgå helt från tidshorisont bara, när du tror att du kommer behöva pengarna.

flytta 30 % till ett räntekonto med fria uttag och lite ränta, bind en del av pengarna på 3,6,12 mån för att få lite högre ränta.

köp aktieindexfonder med låga avgifter för resten. eftersom vi inte vet om det är billigare att köpa idag eller imorgon, så köper vi successivt och kontinuerligt under kanske 1-2-3 år.
dvs 70% av 2M kr = 1,4M kr utspritt över kanske 24 mån = 58 333kr.

köp indexfonder för 58 333kr per månad under tex 24 månaders tid (vill du köpa för 1/30 dag gör du det, eller om du vill köpa för allt den 1a varje månad gör du det osv, det spelar inte så stor roll). automatisera det!

detta är ett sätt att sprida risken, men kommer potentiellt innebära lägre avkastning eftersom du minskar totalt tid i marknaden för delar av kapitalet.

men skulle börsen å andra sidan tappa 50% efter 1år, förlorar du bara 25% av kapitalet, eftersom bara 50% är investerat i aktier än så länge. hoppas du hänger med mig där. du kan ju köpa in dig under 5 år om du är riktigt nervös att förlora pengar.

dessutom under lågkonjunktur så får du köpa fler andelar för lägre pris, så det kan vara bra att alltid ha lite pengar på väg in.

allt detta har Jan skrivit om.

se aktier som ett 10-20 års projekt istället. tid i marknaden är det bästa sättet att minska sin risk.

Jan säger:

”en genomsnittlig 15 års period så ska man se sin portfölj bli halverad i värde (- 50 procent) vid minst två tillfällen.”

detta kommer du få vara beredd att acceptera om du äger aktier, det går inte att komma ifrån.

du kommer även få vara beredd på 2% inflation på dina räntekonton. detta går heller inte att undvika.

ombalansera mellan dina ränte- och aktiekonton så att du alltid har så mycket räntor/kontanter som du kommer att behöva de närmsta 3 åren tex.

är du fullinvesterad kan du även köpa ut dig ur marknaden successivt. för att slippa ta beslutet, ska jag sälja idag? tänk om jag kan sälja dyrare imorgon istället?
sälj av lite varje dag eller varje månad eller varje år när du behöver pengarna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  ”En genomsnittlig 15 års period så ska man se sin portfölj bli halverad i värde (- 50 procent) vid minst två tillfällen.”

  Ponera att man köper in sig under loppet av 2 år och investerat 1,4 miljoner och då kommer dom 2 st 50% nergångarna inom 3 år (då det är normalt med 2 halveringar under en 15 års period). Då har man faktiskt nästan ingenting kvar av dom 1,4 miljonerna?
  Säg att jag investerar 700 000 första året som ger mig 10% i avkastning. Då har jag 770 000 kr.
  Nästa år investerar jag 700 000 igen och får ytterligare 10% i avkastning det året. Då har jag ca. 1,62 miljoner. Nu kommer nergången på 50%. År 3 har jag 810 000 kr. Sen går det upp 20% i 2 år i rad så har jag
  1,17 miljoner o så kommer nästa krasch på 50% och mina 1,4 miljoner ligger på 585 000 kr.
  Då låter jag dom vara i 10 år och ponera att jag får 8% i inflationsjusterad avkastning avkastning per år (vilket är väldigt högt) så är jag uppe i 1,85 miljoner.

  Det är den rädslan man har för börsen just nu. Så många år av uppgång och alla kollegor som sitter med avbetalda villor värderade till 10 miljoner och flera miljoner i sparande är livrädda över att förlora men tycker ändå att man som ung som inte äger någonting ska förlora det lilla man själv lyckats förmå att spara ihop.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
 2. Vit pil

  Det sista svaret att sprida ut inköpen på ett par tre år för att sprida risken tycker jag låter utmärkt.

  Eftersom du är så extremt försiktig vill jag komplettera med följande: Gör inköpen kanske på fyra-fem år i stället. Välj dessutom svenska fonder så slipper du ligga vaken om natten och oroa dig över valutarisken.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Den här artikeln publicerades 2018-07-25 klockan 00:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.