<50% belåningsgrad på bostaden. Nu då?
Sök:

<50% belåningsgrad på bostaden. Nu då?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nilla

ställde för sedan frågan: <50% belåningsgrad på bostaden. Nu då?

Om det nu är dags att skriva om bolånen och jag dessutom har ett långtidssparande (som jag kör i ISK med nybörjarportföljen). Bolånet hamnar på <40% i belåningsgrad enligt banken men för mig räcker det att konstatera att det är under 50%. Nu står jag och min partner i diskussionen om huruvida vi ska amortera eller inte och jag känner att jag behöver lite hjälp. Partnern hävdar benhårt att det är självklart att man amorterar! Man kan inte ha lånen kvar för alltid! Jag hävdar dock att vi bör investera pengarna istället. Jag tror jag börjat få min partner att förstå men nu till min fråga: HUR ska vi investera dessa ”amorterings”pengar? Slänga in dem i samma portfölj som andra långtidssparandet? Välja en annan portföljmodell att följa? ISK även för denna?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag gillar att hålla det enkelt, dvs lägg amorteringspengarna i samma portfölj som övrigt långtidssparande. För det är väl vad det är, ett långsiktigt sparande. Ser faktiskt inte någon anledning att skapa en separat portfölj bara för att den andelen av er inkomst tidigare gick till amortering.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tycker likadant. Av psykologiska skäl amorterar jag dock några kronor varje kvartal. Det är alltid trevligt att se sina skulder minska.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Vi hade bara 25%belåning. Lånade då upp till 50%. De 25 % investerade vi i rika tillsammans portföljen. Anledningen är att den är stabilare än en mer ren aktiefond portfölj. Man har ju trotts allt kämpat många år med att amortera ner och då kan det kännas väldigt jobbigt om värdet sjönk med 50% vilket händer då och då med en aktiefond portfölj. Rika tillsammans ger i snitt 4% vilket betalar räntan på 1%. Det innebär att portföljen dels betalar räntan och dels höjer värdet med 2% per år. Efter ca 35 år är tillgången större än skulden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-23 klockan 14:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.