55 år och har 200 000 kr att investera
Sök:

55 år och har 200 000 kr att investera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anette Eriksson

ställde för sedan frågan: 55 år och har 200 000 kr att investera

Jag har 200 000 kr som jag vill investera på bästa sätt. Tyvärr kan jag ingenting gällande ekonomiska investeringar och dessa pengar har därför funnits insatta på vanligt bankkonto många år som förstås inte ger någon avkastning. Jag tänkte att dessa pengar skulle ge mig avkastning så jag får lite mer att leva av vid pensionen. Kan även tänka mig att sätta max 500 kr i månadssparande. Arbetar i låglönebransch och vill även leva här och nu därav lågt månadssparande.

Jag har läst lite grann om Lysa och deras robot? men vet inte om det är rätt väg att gå. Även läst om globala billiga fonder. Allt är en enda djungel för mig och det är därför jag inte kommit till skott ännu. Har ingen koll på hur jag ska fördela pengarna eller om de ska in på en enda fond.

Mitt hopp står till andra som är bättre ekonomiskt sinnade. Hoppas på svar, tack på förhand!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gällande att komma igång så kan jag tipsa om dessa avsnitt som Jan gjort om just att komma igång med ett sparande. Det står att det är till barn, men det funkar ju lika bra att göra så för att spara till sig själv!

Kom igång med att spara till barnen, med Claudia Galli Concha

Kom igång med att spara till barnen, del 2 av 2

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anette!

Kul att du har tagit tag i detta.

Det står dig fritt att välja om du vill använda Lysa, Avanza eller Nordnet. Men jag tycker absolut att Lysa är för något dig. Jag ska försöka förklara lite skillnader.

Jag tolkar det som att du har ca 10 år kvar till pension. Det behöver dock inte betyda att du ska börja ta av dessa investerade pengar från dag ett du fyller 65, utan de kan lika gärna ligga fem år till, det vet vi inte. Om det är så kommer du ha en tidshorisont på 15 år och det gör stooor skillnad mot 10.

Jag tolkar det också som att du är osäker på vad allt detta handlar om och då är det svårt att själv fatta beslut om vilken väg man ska gå.

Lite grovt kan vi säga att den största skillnaden mellan Lysa och egna portföljer hos Avanza/Nordnet (några av Jans) är att Lysa redan gjort hela jobbet åt dig. Du behöver inte välja fonder eller fördelning mellan olika indexfonder och regioner, för det har de redan gjort. Det enda du gör är att välja hur många procent aktier du vill ha och då kommer resterande del bestå av räntefonder.

Jan har ju två klassiska portföljer, Globala Barnportföljen som består av 90% aktieindexfonder och 10% räntefonder. Det är den som oftast rekommenderas om man har mer än 10 års sparhorisont. Sen har han en till, Nybörjarportföljen och den har 60% aktieindexfonder och 40% räntefonder.

Dessa två fonder går att bygga själv via Avanza/Nordnet, men för Globala Barnportföljen så måste man spara minst 1000:- per månad eftersom varje fond köps om minst 100:- och 10% av 1000:- är just 100:-. Nybörjarportföljen kan man få ihop med 500:-, 200:- i räntefond och 300:- i aktieindexfonder.

Om man har egna portföljer så bör man göra en så kallad ombalansering en till två gånger per år. Det innebär kort att man ser till att förhållandet mellan aktieindexfonderna och räntefonderna håller sig till 90/10 eller 60/40 (eller vad man nu vill ha) samt att de ingående fonderna har det förhållande man vill ha. Denna process innebär att man räknar fram hur mycket som ska säljas och köpas för respektive fond. Jan har kalkylblad för det.

Det är nu Lysa kommer in.
Hos Lysa skapar du ett konto, väljer fördelning och börjar månadsspara från 200:-. Du behöver inte välja fonder eller hur mycket du ska ha av Sverige, Global osv, för det har Lysa redan gjort. Dessutom gör Lysa ombalanseringen automatiskt om det behövs. De har klara regler för sådant. För att förklara; om du har valt 90/10 så kommer de ombalansera om det avviker mer än tre procent under minst fem bankdagar i följd.

Jag är 42 och har tre barn. Jag vill bara ha ett stabilt automatiskt sparande som över tid kommer ge mig en avkastning runt 7-8% per år utan någon arbetsinsats. Det kan Lysa ge mig.

Du kan alltså spara 500:- i månaden och få en mycket bra sammansatt portfölj som håller minst lika hög kvalitet som Globala Barnportföljen.
Avgiften för min portfölj med 90/10 hos Lysa är 0,41% och det är fortfarande att betrakta som lågt.

Du kan komma något lägre genom att komponera egna, men frågan är faktiskt om det är värt tiden att göra det själv för att få en avgift som jag hade på 0,32%. Jag tyckte inte det.

Lysa har senaste tiden fått tre nya delägare. Anders Borg (förre finansminister), Christer Gardell (känd finansman) samt Claes Hemberg, tidigare sparekonom på Avanza. Jag tycker det borgar för att det är ett seriöst bolag med viljan att ge oss småsparare enkla sätt att investera för framtiden.

De har nu passerat en miljard i förvaltat kapital och de behöver ca 1,5 miljarder för att gå med vinst. De har riskkapital för att klara sig 4-5 år.

Jag kan låta väldigt pro Lysa och det är jag också. Jag tycker helt enkelt att de löser många problem för mig. Vill man inte spara mer än 500:- så ska man ändå kunna göra det med den riskspridning man vill ha tycker jag.

Så, mitt råd är att sätta in pengarna på ett Lysakonto med en fördelning som motsvara Globala Barnportföljen, dvs 90% aktieindexfonder och 10% räntefonder. Komplettera med ett månadssparande så har du en bra enkel investeringsprocess som sköter sig själv. Du behöver inte ens logga in och gör något, utan allt sköter sig självt. Vill du ändra månadsbelopp är det bara att logga in och ändra

Du kan närsomhelst ändra fördelning utan att köpa och sälja fonder. Man loggar in och justerar till t.ex. 60/40 så sköter Lysa resten.

Jan har en intervju med deras grundare som ör intressant.

Hoppas jag gjorde dig lite klokare nu.

/Indexpatronen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

mitt råd är att börja med små summor bara, köp in dig sakta under 1-2 år och ha lång tidshorisont. som någon skrev, även om du vill börja plocka ut kapitalet om 10 år, så plockar du kanske bara ut en del, 1/10/år tex och då kan du helt plötsligt öka horisonten till 20 år.

Man kan tänka lite så här tex.

200 000kr + 500kr månadssparande = 260 000kr efter 10 år utan utveckling

sen börjar man sälja av månadsvis tex 260 000kr/10år/12mån = 2 166kr/mån under 10 år för att dryga ut pensionen mellan år 65-75

sen får du lite utveckling på det kapitalet också förhoppningsvis beroende på hur du placerar.

 

Där vid försäljningen hade jag haft max 3 års pengar på räntekonto/fond, för att slippa sälja med förlust tex 2 166kr*36 mån=78 000kr oavsett hur stort resten av kapitalet är. (ca 30% om man har 260 000kr)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”mitt råd är att börja med små summor bara, köp in dig sakta under 1-2 år och ha lång tidshorisont.”

  Varför då? När man har just den tidshorisonten så bör man absolut sätta in sitt startkapital på en gång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

”mitt råd är att börja med små summor bara, köp in dig sakta under 1-2 år och ha lång tidshorisont.”

Varför då? När man har just den tidshorisonten så bör man absolut sätta in sitt startkapital på en gång.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Man gör såklart som man vill.
  Jag menar bara att alla är vi barn i början, det tar ett tag innan man har landat i sig själv och sin strategi. Man gör många fel som nybörjare, det gör alla, så varför ska man rusa in på börsen? Allt behöver inte handla om vinstmaximering.
  Det mest rationella är väl att öka sina positioner efterhand som man får ett ökat finansiellt självförtroende.

  Men du har rätt. Detta är bara min personliga åsikt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Svar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-17 klockan 20:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.