56 år gammal, hur investerar man 1 miljon?
Sök:

56 år gammal, hur investerar man 1 miljon?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nils-Åke

Den här artikeln publicerades 2017-04-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: 56 år gammal, hur investerar man 1 miljon?

Jag sålde mitt företag för några år sedan och placerade då ca 650 000:- kronor enligt råd från Sparbankens affärs och aktiehandel i ca 15 st olika aktier och många olika brancher.

 • Om du skulle placera ca 1 miljon kronor som det är värt idag på en placeringshorizont om 10-15 år hur skulle ni placera då?

Jag fyller 56 år till sommaren så pengarna är väl bland annat tänkta att förstärka pensionen som inte verkar bli någon hit.

Mycket tacksam för svar, och nyfiken.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nu är jag ju part i målet, men jag skulle definitivt placera enligt en av mina modellportföljer:

Investmentbolag är jättebra men risken är relativt hög. Statistiskt sett kommer man se nedgångar på uppemot 60 % ett enskild år, men när det går upp så går det också mycket högre upp.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Jan och tackar för svar.

  Om jag skulle sälja av mitt aktieinnehav och göra en engångsinsättning, vilken portfölj skulle ni då rekommendera.

  Tacksam för svar.

  Mvh Nils-Åke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils-Åke dahlberg
 2. Vit pil

  Jag skulle nog inte rekommendera göra en engångsinsättning. Jag har skrivit om det här:

  Jag resonerar som följer:

  • Globala barnportföljen – högst avkastning, störst svängningar och störst nedgångar, tidsperspektiv minst 10 år.
  • Nybörjarportföljen – klassisk medelväg, lagom svängningar, lagom avkastning, tidsperspektiv, ca 5 år
  • RikaTillsammans-portföljen – lägst avkastning, lägst svängningar med målet positiv avkastning varje år – tidshorisont – 0 – 5 år
  • 0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan, och tackar åter för svar.

  Blev ledsen när jag hörde hur Ann Charlott Ahlstad skrev om dig. Hoppas hon läser din mammas inlägg!

  Mvh Nils-Åke Dahlberg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils-Åke Dahlberg

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Nils-Åke,

Det verkar som om den nuvarande placeringen fungerar väldigt väl, varför vill du byta ut modellen?

10-15 år är ungefär den horisont där att placera på aktiemarknaden är som mest intressant. Jag skulle föreslå ett upplägg liknande det som jag antar är föreslaget:

En blandning mellan bolag i olika branscher och olika geografiska områden. Jag gillar personligen investmentbolag på grund av att du får bra bolag med en rabatt. Se t.ex. investmentbolagsindex. Genom att köpa t ex. Industrivärlden, Investor och Kinnevik får du stark utdelning och väldigt bra bolag i grunden.

Så mitt förslag är antingen, behåll som du har, byt till fonder för enklare upplägg och möjlighet att fördela mellan t ex. Sverigebolag och globala bolag eller att använda investmentbolag.

Ska du byta till fonder så skulle jag rekommendera fonder med låg avgift, t ex. indexfonder (finns att få både Svenska och globala indexfonder med <0.5% i avgift).

Ska du använda investmentbolag så rekommenderar jag att du läser på lite om vad de har för innehav, de största är, tänk på att det inte är någon jättebra idé att köpa ett investmentbolag med premie om du inte vet vad du ger dig in på:

 • Industrivärlden
 • Investor
 • Kinnevik
 • Lundbergföretagen

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-04 klockan 09:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.