60% "100% aktier" + 40% "rikatillsammans-portföljen"?
Sök:

60% ”100% aktier” + 40% ”rikatillsammans-portföljen”?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Örjan

ställde för sedan frågan: 60% ”100% aktier” + 40% ”rikatillsammans-portföljen”?

hej. idag kör jag min räntedel av mitt sparande i en 20/80 portfölj hos lysa. och hos avanza har jag 100% aktier.

totalt ligger jag ca 68/32 aktier/räntor (60% avanza + 40% lysa)

 

i senaste avsnittet fick jag se lite närmare på rikatillsammans-portföljen och dess utveckling och även att jan sa att den förväntade utvecklingen ska ligga någonstans runt 3-4%

 

tanken med räntedelen i portföljen är att den ska stå emot vid en nedgång men även att den ska slå inflationen över tid. 20/80 rekommenderas för buffert, pengar med kort horisont.
RT-portföljen innehåller bara marginellt mer aktier, men även lite guld som inte förväntas korrelera med börsen.

 

är det någon som har gått i tankarna på att ersätta sin räntedel rakt av med rikatillsammansportföljen istället? jag vet inte vilken risknivå guld ligger på. för det skulle vara guldet om någon som drar upp risken på denna portföljen

 

vill man bygga en 60/40 portfölj på detta viset skulle den i verkligheten bli 70% aktier/ 20% räntor/ 10% guld

(60% ”100% aktier” + 40% ”rikatillsammans-portföljen”)

 

jag tycker att det kan låta som en helt ok nivå att ligga på livet ut även som pensionär om man planerar att leva enligt 4% regeln, eller har jag missat något?

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej, jag tror inte du har missat något.

Portföljen ger fina karakteristika på historiska data med stabilt golv gällande avkastningen, kortare och grundare nedgångar och bättre möjligheter till löpande uttag i pensionsfasen än 60/40 och 70/30 utan guld.

Baksidan är något lägre maximal avkastning,  men medel är samma som 70/30, bättre än 60/40.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är nog inte fel… Jag gillar RikaTIllsammans-portföljen.

Men två tankar från mig i ditt resonemang:

 1. RT-portföljen är stabil men den är fortfarande spekulativ, dvs det är ingen naturlag att den ska gå upp. Jag tror största faran med RikaTillsammans är valutarisk (sprid över flera valutor) och räntorna. Om  styrräntorna stiger, hur osannolikt det än verkar just nu, så kommer aktiedelen och långräntedelen drabbas hårt.
 2. Glömmer du ev bort inflationen ? För att leva på 4% behöver man en avkastning på 6% för att kompensera 2% inflation.

 

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Litet förtydligande vad jag menade med valutarisken.
  Det jag vill säga att är att det gäller om man frångår de rekommenderade fonderna från RikaTillsammans artikeln, t ex om den fondmäklare man använder inte tillhandahåller dem och då väljer t ex enbart svenska räntepapper eller räntepapper ”valutasäkrade” i SEK.

  De fonder som rekommenderas i artikeln om RikaTillmanns-portföljen är bra även utifrån ett valutaperspektiv eftersom att de innehåller papper noterade i EUR och USD.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Rika Tillsammans-portföljen har historiskt gett 4-6% reell avkastning och klarat 4% per år i uttag utan att minska kapitalet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tittar man på rullande 5 årsperioder (portföljen rekommenderas för 5 årssparande) sedan 1970 och i USD får man en genomsnittlig realavkastning på mellan -0,2% till 8,7% ungefär men 3-5% verkar vara det vanligaste. Det är inte dåligt för en portfölj med endast 25% aktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-13 klockan 23:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.