60-talisterna, ett bortglömt segment
Sök:

60-talisterna, ett bortglömt segment

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annette Ö.

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: 60-talisterna, ett bortglömt segment

Börjar med, så som många andra, att tacka för en mycket informativ sida och som dessutom är skriven på ett mycket pedagogiskt sätt, tror aldrig att jag, inom detta område, sett det någonstans. Har plöjt din hemsida under ett par dagar och det är något som slår mig.

Dina råd som du ger bygger på en passivt långsiktig planering, vilket naturligtvis är det bästa. Men det finns ett segment som verkligen skulle behöva hjälp från någon som du, nämligen 60-talisterna.

Jag själv är född -68, har alltså i runda svängar 15 år kvar till pension. Den ekonomiska svängningen som vi varit med om, allt från det glada 80-talet till den stora krisen 92-93, löntagarfonderna, bankernas fonder mm, tror jag har gjort att det är just nu väldigt många som inte har greppat vårt sparande på det sätt som vi skulle behöva ha gjort. Den information som finns i dag fanns inte för 15 år sedan och den som finns i dag bygger på att man ska spara passivt och över tid.

Men det finns de som inte har den tiden och de behöver hjälp! Vi alla vuxna människor har ett eget ansvar för våra liv och dess utveckling och naturligtvis är det inget undantag när det gäller vårt sparande inför exempelvis pension.

Men om informationen och den kunskap som vi har i dag inte funnits tillgänglig på ett enkelt och förtroendefullt sätt innan, vems ansvar är det då. Jag är övertygad om att många 60-talister har fått sitt sparande söndertrasat på grund av att det funnits alldeles för få av sådana som Dig i tidigare och detta segment av människor skulle behöva belysas mycket mer än vad vi gör.

Jag skulle vilja påstå att de som är födda på 60-talet har hamnat mellan två stolar och vi är på något sätt bortglömda då vi var för unga/nya för att förutse den utveckling som har skett de senaste 10-15 åren och för gamla när vi äntligen inser att vi måste göra något för att få till ett bra långsiktigt sparande. Jag skulle nästan vilja sträcka mig så långt att jag säger att om 15 år kommer vi i detta land ha kanske västvärldens fattigaste pensionärer.

Har tittat en hel del på det du bygger upp för Din dotter Freja. Jag skulle tro att något liknande skulle vara oerhört tacksamt fast på en tidsperiod på 10-15 år, ett slags bästa ”sista minuten sparande” för de som exempelvis har fått sitt sparande förstört av olika anledningar eller helt enkelt har sovit de sista 10 åren och först nu börjat förstå att det inte kommer att finnas några pengar till vår generation när vi går i pension.

Vad härligt det vore om det skulle finnas ett sparande på din hemsida som riktar sig för dessa människor. Om du vaknade upp och hade 10-15 år kvar till pension och va utan eget sparande, din statliga pension kommer att uppgå till 14000 innan skatt och du kanske kommer att lyfta 1700 i någon slags tjänstepension, hur skulle du göra?

 • Hur skulle du, som med samma målmedvetenhet som Frejas sparande, bygga ditt pensionssparande. Vad skulle du spara in på, skulle du sälja din lägenhet, sälja din bil, hur skulle en sådan portfölj se ut … jag tror nämligen att det är väldigt många som sitter i denna situation.

Om det går att generera 2 miljoner på 18 år, går det då att få till 1 miljon på 15 år utan att riskerna blir för hög … Du kanske gör det lite enkelt och hänvisar till någon av dina portföljer men jämför man dessa med din dotters sparande så finns det en viss skillnad som uppfattar jag det och det är denna skillnad så många människor skulle vilja ta del av. Kanske ett uppslag till nästa bok…

För min del så har jag min framtid tryggad. Då jag som Freja har haft en morfar och mamma som varit smarta över tid och därmed kunnat ge mig en väldigt bra grundplåt att stå på vilket jag är oerhört ödmjuk och tacksam för.
Jag kommer att rekommendera din sida till alla jag känner och jag vet att de vänner jag har runtomkring mig och som är födda på 60-talet kommer att få ont i magen när de inser vidden av det vi varit med om i det ekonomiska Sverige och att vi kanske står ”utanför” all räddning till ett drägligt liv som pensionär … eller gör vi det?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Annette,

Svår fråga du lyfter. Den är svår av flera olika perspektiv. För det första tror jag på att ens ekonomiska resultat är en följd av ens beteende. Ens attityd, självförtroende, självkänsla och en mängd andra faktorer spelar väldigt mycket in. Det gör att vissa av de saker som jag tycker är helt normala är inte tillgängliga för andra människor utifrån deras världsbild.

Om jag, med alla mina styrkor och svagheter, var i situationen att jag var 50 år och hade 15 år till pension, inget sparat och en pension att se fram emot på 14 000 SEK, då skulle jag gjort följande:

 • Försökt maximera min lön så mycket som möjligt upp till minst 40 000 kr per månad (eftersom vid den nivån sker maximal avsättning till pensionen). Jag skulle löneförhandlat och förmodligen även bytt arbetsgivare.
 • Jag hade försökt ordna mig en extra inkomst utanför mitt jobb som jag även skulle kunna ha som pensionär
 • Jag hade börjat spara långsiktigt enligt ”Globala barnportföljen” i ca 8 år och därefter börjat minska ner risken vid 58 år. Kanske gått över på Nybörjarportföljen för att minska risken något.
 • Jag skulle försökt spara pengar på onödiga utgifter, förhandlat om räntor, bytt kreditkort och försökt göra smarta saker
 • Jag hade börjat prata om pension och ekonomi med andra människor så att jag inte skulle känna mig ensam
 • Jag skulle försökt hålla mig i god fysisk form så att jag skulle orka jobba något år efter 65 då det gör stor skillnad
 • Jag skulle hållt kontinuerlig koll på Minpension.se för att se om det går i rätt riktning

Jag hoppas att det här var ett någorlunda svar på din fråga. Jag kan för övrigt säga att det inte är kört då jag har träffat personer som är 55+ och som har lyckats ”rädda” sin pension genom punkterna ovan. Särskilt de första punkterna då de är viktigast.

Lycka till!
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  60 talisterna i Sverige är de största förlorarna och det är också 60 talisterna som kommer att stå utan pension såvida inte politiken ändrar sig radikalt.
  Bort med globaliseringen för det första- dalta inte med unga kriminella för det andra- lägg pengar på 60 talister och andra som är duktiga och bra människor istellet- Dom förtjänar ett rejält skyddsnät- INTE kriminella.
  Nu är det ju tvärt om- 60 talisterna får redan känna på iskyla från snabba svängar av ekonomisk brottslighet- däribland skumma inkassoföretag och tillexempel Trafikförsäkringsföreningen.
  60 talisterna drillades inte lika hårt med ekonomiska kunskaper som de yngre. Och de äldre 50 o 40 talisterna hade det VÄLDIGT lätt- industrin blomstrade- ALLA hade jobb.
  Nu måste 60 talister ena sig och säga ifrån. Vi glömmer INTE oss själva och tänker INTE låta oss hunsas och dumpas.
  68an

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Steve Loyd

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 22:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.