7-9 år kvar till pension
Sök:

7-9 år kvar till pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eva

ställde för sedan frågan: 7-9 år kvar till pension

jag har ett AB och tjänstepension på Avanza. summan är ca 800 000 kr och tänkt uttagstid är 15 år . Jag har lagt den som globala barnportföljen med alternativet hållbar fonderna. Min fråga är hur jag ska tänka med att minska andelen aktiefonder per år innan jag startar pensionen.  och hur ska jag göra när jag väl startar att ta ut? det är ju ändå en lång tid som pengarna skulle kunna växa lite)

Jag har en ok ( varken mer el mindre) bufferthink och mellanriskhink. jag sparar fr mitt AB ca 8000/mån så här i sista minuten. Jag tar ut 35000 brutto.

Tacksam för all hjälp här!

Eva

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Eva!

Blir lite krångligt när man väl ska börja plocka ut pengar, jag hade lagt det i en 100/0 tills uttagen börjar, sedan en 60/40 portfölj när uttagen väl har börjat. Man kanske hade kunnat ha det längre i en portfölj med högre risk men svårt när man väl ska börja plocka ut pengarna.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad är viktigast? Att få ut åtminstone en del pengar eller att ha chansen att möjligen kunna öka summan mycket?

Att fortsätta spara med hög aktieandel ger en stor spridning i möjliga utfall, både uppåt och nedåt. Du kan få väldigt bra, men också ganska dåligt.

Om du istället sänker risken redan nu så går du förvisso miste om chansen till de allra bästa utfallen men du får åtminstone något även om marknaden skulle gå sämre.

Med en så hög andel pågående sparande, ca 1% av kapitalet per månad, går det att ta lite högre risk än annars.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Robin och ML för svar.
  Jag tänker nog att minska andelen aktier innan uttaget skulle passa mig, så jag kan sova gott om natten.
  Har förstått att man kan räkna 3 % mindre aktieandel / år från 50 års ålder (stämmer?) så då skulle jag ligga på 63% aktier och 27 % räntefonder i år s a s.
  Skulle det vara ett alternativ och istället ta ut mer lön? Det skulle bli ca 3700 kr netto och sätta in dessa pengar på ett ISK och här ha en längre sparhorisont och då högre risk på den pensionspotten s a s.
  Om potten på 800 000 kr får ticka på lite långsamt utan påfyllning varje månad och sedan spara 3700 kr / månad på 15-18 års sikt i pott nr 2, skulle det vara ett alternativ ?
  Jag tänker att dessutom då får jag lite mer i allm. pension.
  För – nackdelar ?
  Tack igen
  Eva

  0
  Gravatar ikon för användaren
  eva
 2. Vit pil

  Absolut kan du ha flera olika portföljer men egentligen så gör det ingen skillnad på risken du tar, du kan egentligen lika gärna då justera risken i tjänstepensionen till någonstans mitt emellan dom två portföljerna du tänka köra på, då får du en balanserad portfölj efter den risken du vill ta på den tidshorisonten.

  AP7 Såfa baserar den 3%-regeln efter man fyllt 55, så året man fyller 56 så finns 3% räntefonder i portföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-09 klockan 18:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.