80-10-10 portfölj?
Sök:

80-10-10 portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: 80-10-10 portfölj?

Hej!
Jag har i mitt pensionssparande byggt en portfölj med 80 % aktieindexfonder, 10% korta räntor och 10% guld. Är 30 år så har en sparhorisont på över 20 år. Istället för att öka aktiehandeln har jag belånat denna portföljen till 15%, för att öka risken något. Ananza superlånet.

Vad tänker ni andra om detta? Något jag gör fel eller ska ändra på?

mvh Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Låter klokt så länge hävstången är rimlig (15% är OK).

Korta räntor ska du däremot inte ha utan långa (t.ex. AMF Räntefond Lång). Guld är jag också negativ till eftersom den förväntade avkastningen är noll. Du skulle kunna göra en portfölj som ser ut så här:

 • Avanza Global 80%
 • Avanza Emerging Markets 20%
 • AMF Räntefond Lång 20%

Det blir alltså en 100/20 portfölj.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Klart du ska ha guld. Det spelar ingen roll om det i sig har en avkastning utan det är effekten på portföljen som helhet som är viktig. Det minskar volatiliteten vilket ju är poängen att ha lite mindre av och istället lite hävstång.

  Men håller med medellånga räntor istället för korta. Eller så kan man prova både och, typ 70-10-10-10.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-22 klockan 10:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.