90/10 eller 55/45?
Sök:

90/10 eller 55/45?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av mats

ställde för sedan frågan: 90/10 eller 55/45?

Hej! Jag är helt ny på detta vill jag börja med att skriva. Inte superinsatt, men försöker lära mig.

Ska dra igång globala barnportföljen inom kort, för ett sparande till pensionen om 20-25 år.

90/10 hade jag tänkt. Alltså 10% räntefonder.

Men emellanåt stöter jag på ett begrepp som innebär att man borde ha samma procent räntefonder som ens ålder. Alltså 45% i mitt fall. Hur är tanken med det egentligen.

Tacksam för svar.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Att man ska ha samma procent räntefonder som ens ålder är en tumregel för att förenkla, man tänker att ju äldre man är desto lägre risk ska man ha i portföljen. Ingen tumregel jag personligen följer, tycker det är bättre att utgå från hur länge man ska spara pengarna. Vissa unga behöver pengarna om ett år och vissa pensionärer behöver pengarna först om tio år, så åldern är inte allt. I ditt fall är det en längre period, till pensionen och då kan man ta högre risk, dvs 90/10 fördelningen.

Hoppas det blev tydligare!
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack. Läste nu att det passade mer för nybörjarportföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
 2. Vit pil

  Du ska ha 100% LF Global inx på så långsikt månadsspara automatisk och inte bry dig om börsen alls. Fixa en bra buffert på vanlig sparkonto och allt annat 100% i Global index fond. Mvh.jacke77

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77
 3. Vit pil

  Jacke77 : ”Du ska ha 100%”. Du kankse bör skriva det som om att det är din tanke istället. Tipset följer ju inte bloggens tanke om investeringar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  sparaochinvestera90

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-15 klockan 18:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.