90/10 pengamaskin
Sök:

90/10 pengamaskin

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Richard Leknes

ställde för sedan frågan: 90/10 pengamaskin

Om man bygger en pengamaskin med 90/10 fördelning, vilken fördelning skulle ni ändra till när pengamaskinen är ”klar” och man börjar plocka ut månadsvis enligt 4% regeln?

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kommer ändra den till ca 25% aktier, 25% räntor/sparkonto och 50% fastigheter och skog.

Struntar man i fastigheterna skulle jag köra 60/40.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    4% regeln är ju definierad efter en portfölj som är 60/40 aktier/räntor. Men många säger att avkastningen på aktier nuförtiden är för låg och att man bör ligga 65/35 eller 70/30. Däremot ökar då risken och konceptet/grunden/forskningen bakom 4%regeln faller lite. Annars kan man köra 60/40 och plocka 3% och då ”bör” man vara safe. Men som sagt, det finns inga garantier

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Richard.

Vi närmar oss också en ”färdig pengamaskin” och kommer börja nalla av kapitalet inom fem år ungefär.

Kolla in avsnittet om uttag och olika beräkningsmetoder för detta. Väldigt matnyttigt. Jag har räknat en del på olika scenarier och har ett litet tillägg som man kan fundera på och som berör din fråga direkt. Det kan vara klokt att ändra vikten något mot räntor och andra tillgångsslag för att säkra upp uttagen det lite, men då är det viktigt att förstå att men också minskar portföljens underliggande styrka att förnya sig själv med ränta på ränra och bli en evig pengamaskin, ”evergreen-portfölj”.

I vårt fall är det delvis generationspengar som i någon mening tillhör såväl min farmors farfar som mina barns barnbarn om ni förstår vad jag menar och då är det viktigt att totala kapitalet inte minskar.

(Denna aspekt tycker jag saknas i Jan och Carolines resonemang och skulle kunna vara ett ämne för ett framtida podd-avsnitt. Hur ska man tänka på sitt sparande om man har generationspengar sedan tidigare eller vill bygga upp en trygghet för många generationer framåt? Hur mycket är lagom för ett barn att ärva när man dör och hur ska man tänka kring förskottsarv? Hur undviker man att ens arvingar blir osams i framtiden m.m.?)

Vår portfölj består av ca 75 % aktiebaserat (67 % globalt indexbaserat passivt och 8% aktivt), 10 % blandade räntefonder, 7,5 % ädelmetaller och 7,5 % avkastande fastigheter. (Bostaden är helt undantagen i detta resonemang, men tas med i beräkning av framtida arv. Vi kommer inte att ändra balansen mellan tillgångsslag när vi vänder från insättningar till uttag för att behålla en del av tillväxtkraften i portföljen.

Däremot har vi en uttagsstrategi där vi (lite förenklat) plockar från aktiedelen de år då börsen överträffar räntorna och tvärtom de år som räntorna har gått bättre än aktierna. Därefter gör man en successiv återbalansering kommande år. Det coola med denna strategi att det fungerar som en tajming av marknaderna, men i efterhand, när man redan vet vad som har hänt! Strategin kräver att man har tillräckligt mycket räntepapper för att klara uttagen under ett  nedgångs/recessions-U på 3-4 år. Detta kan styra hur mycket räntepapper/metaller du vill ha i portföljen under uttagsåren.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

4% regeln är ju definierad efter en portfölj som är 60/40 aktier/räntor. Men många säger att avkastningen på aktier nuförtiden är för låg och att man bör ligga 65/35 eller 70/30. Däremot ökar då risken och konceptet/grunden/forskningen bakom 4%regeln faller lite. Annars kan man köra 60/40 och plocka 3% och då ”bör” man vara safe. Men som sagt, det finns inga garantier

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-12 klockan 00:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.