90/10 vs 100/0?
Sök:

90/10 vs 100/0?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: 90/10 vs 100/0?

Den frågeställningen verkar dela upp sparare i två läger. Jag tillhör lägret som har 100% aktier i mitt pensionssparande men många förespråkar 90/10 även om vi pratar om tidsperioder så långa som 30 år.

Det skulle vara intressant med ett avsnitt som gjorde en djupdykning i frågan. Själv har jag 27 år kvar till min pension och jag har svårt att tro att det finns en sådan lång period där en 90/10 portfölj har slagit 100% aktier.

De som rekommenderar 90/10 lyfter gärna fram den psykologiska aspekten men om man inte fixar 100/0 så tror jag inte att man sover så mycket godare bara för att man har 10% i en räntefond utan då krävs nog mer.

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I ppm och tjänstepension ska du ha 100% inget snack. Den allmänna pensionen utvecklas som en räntefond så du behöver Inga mer räntor i ditt pensionssparande i din ålder.

I ditt privata sparande är det en annan sak. Där ska du inte ha mer risk än du kan hantera. Men det finns ingen anledning att vara FÖR konservativ heller. Man får acceptera att börsen svänger och att man kommer förlora pengar från tid till annan i sin aktieportfölj

 

du bör inte ta några överdrivna risker med buffertpengar och om du målsparar till något. Men privat pension är det bara aktier som gäller med så lång horisont. Samlat din buffert, dina målsparanden och privat pension så kan du mycket väl landa i en 90/10 eller 50/50 fördelning för den delen. Kanske tom ännu lägre beroende på hur stort ditt kapital är. Säkra först pengar du behöver på kort sikt. Och riskera bara överskottet.

En person med tex 20 miljoner skulle mycket väl kunna hamna i tex en 95/5 portfölj och ändå ha 1 miljon kr i säkra tillgångsslag. Jag vet att många inte håller med mig. Men hur mycket kan man tänkas behöva på kort sikt egentligen om man har ett jobb och inte spenderar hela sin lön tex?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har ett privat pensionssparande utöver tjänstepension och ppm och även det innehåller 100% aktier.

  Sedan har jag ju självklart en buffert och ibland ett målsparande i min löpande ekonomi men där ser risken annorlunda ut.

  Så visst, tittar man på hela ekonomin så är det dumt att köra på 100% aktier men om man har en öronmärkt peng som inte skall användas på 30 år så känns det dumt att investera dem i tillgångslag som med nöd och näppe slår inflationen.

  Sannolikheten att en räntefond slår en aktiefond på så lång sikt måste ju ligga väldigt nära noll, och gör den det så har vi nog andra problem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej, visst. 90/10 med korta räntor är jag inget jättefan av. Men byt räntorna till guld så finns det flera 20+ års perioder när den vinner över 100% aktier.

Det stora problemet är att ingen får genomsnittsavkastningen. Om du sparar i 25 år får du bara en enda 25-årsperiod. Om du mest vill skydda dig mot de dåliga utfallen eller chansa och hoppas på att få ett av de bästa beror på många olika saker.

Därför behöver man veta mer än tidshorisonten när folk ställer frågor.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-28 klockan 17:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.