900 000kr i CSN lån
Sök:

900 000kr i CSN lån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Osama

ställde för sedan frågan: 900 000kr i CSN lån

Hej Jan och Caroline,

Jag ville börja med att säga, jag är otrolig glad över att det finns en svensk blogg och podcast som diskuterar pengar på svenska och är anpassad för sverige. Tack för all energi och tid ni lägger ner på bloggen och hjälpa oss vanliga människor att få ett bättre kontroll över våra pengar och hopp om att en dag bli rika också.

Jag blev nyligen examinerad från mitt utländska  läkarutbildning. Eftersom vi behöver betala universitet för utbildningen så har jag samlat på mig 900 000 kr i CSN lån under de sex åren. Det kostar 100 000 kr per år för utbildningen.

Jag vet att CSN räntan är jättelåg och det är jag jätteglad för. Men till mitt bekymmer, även med den låga räntan, kommer jag att betala 27 tusen om året de första åren, motsvarande 1.5månadslön efter skatt och detta kommer att bara öka med tiden, som högst kommer det att ligga på 48 tusen om året. Allt detta måste så klart betalas med efter skatt pengar.

Vad jag har förstått av att se era videos, att jag ska betala det lägsta och ta skillnaden i pengar och investera det i marknaden och få ett bättre avkastning.

Det är en stor börda jag får av att ha det lånet och ännu värre att veta att efter 6 år av stress och huvudvärk, måste jag ge 1.5 månadslön för att betala av lånet. Har ni några tips på hur jag ska komma runt dessa känslor och betala av lånet så smart som möjligt? Finns det någon möjlighet att betala CSN med före skatt pengar?

Vi är jättemånga som studerar till läkare utomlands, med tanke på de få studieplatserna som finns i sverige, så jag tror många kommer att uppskatta detta.

Det finns 6 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Uppriktigt sagt. Detta är väl inget att hänga upp sig på. Du har tack vare detta lån fått ett arbete med en lön som de flesta bara kan drömma om.

2 250 kr per månad är väl inget jättebelopp om du inom några år kan förväntas ha en månadslön på åtminstone 60 000 kr.

Till sist.  Att amorteringar på lån skulle kunna ske med 100 procent skatteavdrag, får du väl ändå medge strider mot  sunt förnuft.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar, hoppas jag inte gav idén att jag inte uppskattar detta eller inte glad för möjligheten.
  Jag betalar csn med glädje, då den gav mej en jättebra utbildning.

  Det är bara jag undrade vad är det smartaste sättet av att betala av CSN lån och ifall det fanns bättre vägar att ta. Jag själv brukar alltid räkna vad saker kostar per år, då det ger mig en bättre idé på mina utgifter o inkomster.

  Jag läste också andra kommentarerna om att tjäna 60k(eller 38k efter skatt), men detta kommer efter minst 12år av fokuserat arbete,

  Tack för förklaringen med amorteringar.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  O.A.
 2. Vit pil

  Ditt lån utan garanter, många vill byta med dig,vill du ej betala flytta.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Lars Alldiksson
 3. Vit pil

  Lars Alldiksson, väldigt onödig kommentar!

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Larsson
 4. Vit pil

  Vad hände med detta att personen ville vara anonym om frågan publicerades?

  12+
  Gravatar ikon för användaren
  Ewa
 5. Vit pil

  Att låna pengar av CSN är helt frivilligt
  Du får en eftertraktad utbildning helt GRATIS av staten.
  Det enda Du behöver pengar till är mat, husrum, och ev.litteraur, som du kan ordna själv på annat sätt……klaga inte, oförskämt av dig att göra detta….

  Sjuksköterska

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Anne-Cathrine Dellenblad
 6. Vit pil

  Jag förstår att det känns mycket, det tips jag kan ge är att spara ihop en summa varje år i buffert. därefter kan du årligen ta en del av bufferten och extraamortera på CSN ifall du inte behöver pengarna till annat. Psykologiskt kommer det kännas bra, trots att det är ett lån med låg ränta. Och med tiden minskar stressen över lånet.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Ragnar Leuchovius
 7. Vit pil

  -Tack för din kommentar Ewa, jag uppskattar att du tog upp detta.
  aa jag trodde det skulle skickas direkt till bloggarna och inte komma upp i forumet.
  Man känner sig jättegooglad nu, lite obekvämt faktiskt, speciellt när folk missförstår vad jag önskar att ha hjälp med och vill få lite goda råd. Hoppas att en moderator förkortar båda namnen snart.

  Fru Dellenblad jag antar att jag måste be om ursäkt för all frustration och ilska jag har orsakat dig idag.

  Att ta CSN-lån är frivilligt ja, men jag betalade för utbildningen själv med hjälp av CSN och jobb, utbildningen kostade minst 650tusen, att studera utomlands behövs det mer än vad man förväntar, speciellt när man räknar med resor fram och tillbaka.

  Den oförskämda jag har ändå jobbat varje sommar och nästan varje jullov, så man alltid har ett buffert och täcka utgifterna, som båda undersköterska och sjuksköterska. Jag förstår då hur viktigt det är med SSK och USk jobb för den svenska vården, du ska veta att ni är uppskattade.
  Tack för din kommentar.

  Herr Alldiksson, jag kan tänka mig att många vill bli läkare också och alla kan göra det om de verkligen ville det. Det krävs bara en massa energi och tålamod, och jag tror inte att alla är villiga att offra så mycket.

  Nej att flytta för att inte betala av lånet är riktigt lågt och respektlöst mot staten och det kommer jag aldrig att göra. Men tyvärr man har hört likadana idéer flera gånger.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  O.A.
 8. Vit pil

  Trist att vara den som säger detta, men ovanför formuläret man kommer till om man klickar på ”Har du en fråga? Ställ den här”, vilket jag antar du gjorde, så står det tydligt ”Tänk på att frågorna är tillgängliga för alla, så avslöja inte för mycket information som är privat.”.

  Har du inte kontaktat någon moderator om att redigera detaljer i ditt inlägg kan du inte heller vänta dig att det kommer ske, vill jag också bara förtydliga. Men det har du säkert redan gjort.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns ingen möjlighet att betala av lånet med pengar före skatten dras. Även om du tar ut oskattade pengar i förväg så måste du ändå betala skatten vid deklarationen nästa år så det blir ingen skillnad.

Det bästa alternativet är att betala enligt den betalningsplan du får från CSN och aldrig betala mer än nödvändigt. Detta gör du så länge du förväntar dig att få en högre avkastning genom att investera dessa obetalda pengar än den ränta du betalar till CSN.

Det finns vissa fall där du kan få studielånet avskrivet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Viktigt att vara extra tydlig med om man väljer vägen att investera pengar istället för att betala av lån, då måste man vara strikt med sin plan och verkligen investera dessa pengarna och inte konsumera dessa istället.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Läkare kan tjäna genomsitt lön 64000kr/mån. Cirka. 44800kr nettolön. Menar 1.5 månadslön till lånet+ränta per år 44800×1,5=67200kr??

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  Viktor aha ok då förstår jag att det är inget man kan komma runt för att betala av csn lånet snabbare.
  Aa det är nog det bästa att ta skillnaden och lägga det i marknaden och få en bättre avkastning.

  Jag har absolut inga skäl att få lånet avskrivet.

  Robin aa jag måste ha koll på vart allt går och mål för att få något sånt ska fungera, detta är därför jag frågar er som kan mer angående sånt så att man tar rätt väg från början. Ska lägga ett plan innan jag börjar jobba.

  MLT jojo jag förstår vad du säger och vart du kommer ifrån, men medelåldern på läkare är mycket högre detta är därför du får så höga löner, men aa nettolönen blir högre med tiden. Men det känns ändå dåligt att veta att 1-1.5 månadslön går till lån, för mig i alla fall.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  O.A.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad är ingångslönen egentligen tänkte jag på. Om 27k efter skatt ska motsvara 1.5x månadslön, innebär det ju att (1x) månadslönen efter skatt är 18k. Jag tror inte ens att den mest oerfarna nybörjarläkaren bara får ut 18k/månad. Det skulle innebära en bruttolön på 23k/månad. Ingångslönen för en sjuksköterska helt utan arbetslivserfarenhet är 25k/månad, och läkare brukar ju ha för vana att få ut mer än dem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Alltså det var en snabb räkning, men kommer att öka med tiden, men jag tänkte ändå försöka betala lite extra om man kan. Men jag förstår vad du menar, att det inget stort jämfört med lönen, det är bara jag får börda känslor av lånet.

  Oftast så börjar man börja på 28k, sen går man till 31k några månader. Alltså så klart man kommer att jobba övertid och nätter för att öka på lönen lite.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  O.A.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lönen för en nyexaminerad läkare i Sverige efter 5,5 års studier ligger på ca 30 000 kr / månad brutto. För någon som har studerat utomlands 6 år och således är legitimerad ligger lönen på  40-45 000 / månad brutto lite beroende på vad man arbetar med och var.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Carl-Fredrik du har helt rätt i det du säger ju, du verkar ha koll på detta med läkarelön och utbildning,
  Känner du till folk som håller på med det eller hur kommer det sig?

  Ja det e några länder som ger legitimationen efter studierna, vi dock behandlas som svenska studenter, så legitimerade och börjat med specialiseringstjänstgöring efter 2,5 år av vikariat och Allmäntjänst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  O.A.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mitt råd är att betala enligt plan och tänk inte mer på det. Se det som ett löneavdrag. Du har ditt jobb och din lön tack vare lånet.

Jag funderade ibland på att göra extra avbetalningar men valde att investera istället. Skulle gjort detsamma idag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Janne. Det är skönt att höra någon som har erfarenhet av detta och har reflekterat på detta.

  Ja jag får nog bara komma över det och göra som du säger, att se det som ett löneavdrag och investera vidare skillnaden.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  O. A.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

” Har ni några tips på hur jag ska komma runt dessa känslor ” //OA

 

Hej, du har rätt, detta är ett intällningsproblem! Om du känner obehagskänslor är dessa kopplade till en hotbild och ingår i fight/fight/freeze svaret hos människan. Hotbilden kan vara omedelbar eller inlärd. I din uppväxt har du lärt dig att utgifter är ett hot och inte något positivt. Denna inlärning kommer från attityder i din omedelbara närhet under din uppväxt. Upplevelser kopplade till minnen skapar känslor och triggar utsöndring av signalsubstanser från olika organ i kroppen. Långvariga och intensiva reaktioner av stress i kroppen skapar utmattning.

Lösningen är att se hur tidigare inlärning ser ut och att den inte är gynnsam. Sedan får man lära nytt och öva.

Mvh

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-27 klockan 11:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.