AB, försäkringar och tjänstepension?
Sök:

AB, försäkringar och tjänstepension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: AB, försäkringar och tjänstepension?

Jag har ett AB. Jag undrar nu hur jag gör ed pensionen. Jag plockar ut en lön på 32000 kr, för att det är vad jag anser att jag behöver privatekonomiskt. Jag sätter i dagsläget av 10000 kr/månad i tjänstepension. Har höjt detta från 5000 kr/månad som jag gjorde tidigare för att utnyttja 35 % gränsen. Jag använder mig av Avanza75, vilket jag i och för sig är tveksam till då jag tycker att avgiften är hög och att den är konstigt riskbedömd (till en 4 när minst 65 % ska placeras i aktier). Jag har tidigare använt mig av Movestic. Nu har jag bytt bank och blev erbjuden en gratis försäkringsrådgivning. Nu är jag förvirrad och behöver råd. På grund av tidigare hälsoproblematiker så har jag inte blivit godkänd för sjukförsäkring på olika bolag. Genom movestic s har jag blivit godkänd med vissa undantag. Min nya bank menar att jag ska satsa på att ha min försäkring hos SPP (dom menar att jag kommer att bli godkänd för sjukförsäkring hos dom) och därmed också välja deras generationsfond med en avgift på 0,9 då. Jag tycker att det också låter generellt sätt högt. Jag sätter av 4000/månad privat till ISK och köper där enligt barnportföljen. Är det ens nödvändigt att ha en tjänstepension? Är det inte bättre att satsa på barnportföljen på en ISK och sätta av de 10000 istället genom bolaget? Banken pratade även om att Avanza inte erbjuder premiebefrielse vilket tydligen är viktigt att ha, jag förstod inte riktigt vad det innebär. Är det någon som kan reda ut begreppen till mig och berätta hur ni tänker och har agerat.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svårt att ge bra råd i en frågespalt när man inte har hela bilden, men jag är nog lite förvånad över ditt upplägg. Det verkar som dina rådgivare varit mer angelägna av att sälja pensionsförsäkring än att titta på vad som är bäst för dig.

Nästa år bör troligen brytpunkten för 20% statlig skatt dryga 38 000 kr per månad. Gränsen för pensionsgrundande inkomst lär bli knappt 42000 kr per månad.

Om du höjer  din inkomst till 38 000 kr och gör motsvarande sänkning av ditt pensionssparande får du två fördelar. Du får jobbskatteavdrag och din inkomst blir pensionsgrundande. Den särskilda löneskatten i aktiebolaget byts ut mot arbetsgivaravgift i stället. Då får du åtminstone någon valuta för pengarna. Den ökade inkomsten efter skatt kan du exempelvis  använda till att spara i ett ISK.

Höjer du din inkomst till 42 000 kr och slutar med tjänstepensionen helt så känns inte detta heller fel, eftersom din inkomst blir pensiongrundande.

Sjuk och olycksfallsförsäkring är givetvis också viktigt. Ur ekonomisk synpunkt känns det dock bäst om detta kan lösas  separat från ditt sparande.

 

 

 

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack snälla för din kommentar. Utifrån det du skriver har jag en följdfråga. Det med premiebefrielse verkade enligt banken vara mycket viktigt att tänka på, vad tänker du om det?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Anna

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-08 klockan 17:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.