Afrikafond
Sök:

Afrikafond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anton

ställde för sedan frågan: Afrikafond

Hej Jan! Jag har gjort lite tvärtom, börjat med aktier för att nu upprätta sparande även i fonder. Jag vill ha en fond riktad mot Afrika men tycker utbudet är lite väl snålt. Har för mig att det var du som nämnde Deutsche Afrikafond men hittar inte den? Hade även uppskattat din syn på avgifterna som är förknippat med handel i fonder. Hur förklarar man enkelt skillnaden mellan produktens avgift och förvaltningsavgiften samt vilken av dessa ska man fokusera främst på för att förstå om fonden i sig är ”dyr”?

 

Tack på förhand!

Mvh,

Anton

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anton,

Jag började likadant, först gjorde jag en portfölj med svenska aktier innan jag kom på att det kanske var bra med globalfonder etc för spridning!

Afrikafonder tenderar vara dyra, ett knep för att få dem rabatterade är att ha dem i PPM-portföljen. Vad jag finner på Morningstar 9 olika Afrikafonder varav den ”billigaste” JPM Africa Equity A perf har avgift på 1,82%.
https://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?ctgry=EUCA000697&sort=Year_5&ascdesc=Desc

Det är en klurig marknad att få exponering mot, tillväxtmarknadsfonder brukar innehålla Afrika men ofta en mindre del och ha mer exponering mot Asien.

Gällande avgifter: Om du tittar på en fond på t.ex. Morningstar kikar vi på olika avgifter som kommer upp.

-”Årlig avgift” är det du betalar varje år, det viktigaste att hålla koll på
– ”Uttag av resultatsbaserad avgift” är något t.ex. vissa hedgefonder tar ut. Det kan vara 20% om de slår index. Var försiktig med dessa!
– ”Förvaltningsavgift max” är vad förvaltningsavgiften som högst kan bli om de skulle ändra förutsättningarna
– ”Förvaltningsavgift (faktisk)” är vad du betalar för den idag
– ”Köp- och säljavgift” ska du undvika. Vissa fonder tar en avgift bara för att du köper eller säljer en andel, kan bli mycket pengar.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-25 klockan 09:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.