Äga hus utan lån
Sök:

Äga hus utan lån

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hafsa Kashif

ställde för sedan frågan: Äga hus utan lån

Hej,

Jag vill köpa hus på landet och jag har mina sparande pengar från mitt eget konto. Jag vill inte låna pengar från banken utan vara skuldfri. Kan du ge mig förslag om det är bra att göra så. Om jag gör så då kan du förklara till mig att hur mycket pengar ska gå till skatt att köpa hus med sparande pengar. Jag är ny i Sverige då vet jag inte så mycket reglar.

Andra fråga är om jag ska låna pengar från banken då finns det möjlighet att bestämma själv att ha plan för 3-5år eller inte mer än 5 år?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har du pengar, så kan du givetvis köpa en villa utan att ta upp ett lån. Du får betala lagfart, vilket är en form av skatt. Denna kostar 1,5 procent av köpeskillingen.

Bolån med kort amortering är bankerna inte så förtjusta i. Men du har alltid rätt att lösa eller amortera på ett bolån i samband med att räntan skrivs om. Detta oavsett om lånet löper på tre månader eller fem år.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har gjort en enkelt kalkylark då gärna får nyttja. Ger ett övergripande uppfattning av de (skatt)kostnaderna som tillkommer vid husköp.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1b_h31XhRUXXbF25oGF192KXrOT1jSI_59zC53KscYQc/edit?usp=sharing

Förutom stämpelskatt på köpeskillingen som Nestor nämnde kan även stämpelskatt på pantbrev utgå. Det är dock inte aktuellt om ni köper huset helt utan lån.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-14 klockan 18:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.