Äga hyresfastighet som privatperson eller AB?
Sök:

Äga hyresfastighet som privatperson eller AB?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marius

ställde för sedan frågan: Äga hyresfastighet som privatperson eller AB?

Hej,

Jag har tre funderingar:
1. Ska man äga en hyresfastighet (tex. med fem uthyrbara lägenheter) som privat person eller som företag/AB, och varför skall man välja så?

2. Vilka nyckeltal skall man kika på vid köp av fastighet. Enbart priset, läget, avkastningen per månad eller hur välskött/lite som behöver renoveras/underhållas – vilka är de viktigaste områdena att ha koll på?

3. Kan man vid köp av fastighet göra om fastigheten från hyresrätter till bostadsrätter och är det något du rekommenderar i så fall?

Tack för allt.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är oerhört komplexa frågor du kommer med. Här är några enkla svar.

1 Oftast är det bäst att lägga fastigheten i ett bolag, men inte alltid. Skall du på sikt bilda en bostadsrättsförening skall du inte äga fastigheten privat.

Finns stora renoveringsbehov på fastigheten är risken stor att fastigheten på papperet visar ett negativt Eget Kapital. Har du då ett aktiebolag så är bolaget likvidationspliktigt. Då känns ett privat ägande bättre. Innan köp, gå noga igenom detta med en revisor eller redovisningskonsult.

2 Allt du nämner skall du titta på. Det viktigaste av allt är annars kassaflödet. Fastigheten måste gå runt, och dessutom ge en hyfsad avkastning. Har du tur och träffar på en kompetent bankrådgivare så kan hen ge dig vägledning.

3  Marknaden varierar från ställe till ställe, och från läge till läge. Om 40 000 kr per kvadratmeter är billigt på en ort, så  är det svindyrt och osäljbart på ett annat ställe. Många fastighetsmäklare är duktiga på bostadsrätter, i alla fall på större orter. Se om du kan ta hjälp av någon sådan.

Börja på banken, det hade jag gjort. Känner du att kompetensen inte finns så får du boka en tid på nästa bank.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  negativt eget kapital blir det väl inte då man lägger renoveringsarbetet på ett konto som ökar tillgångarna på balansräkningen. Ett renoveringsarbete som ökar fastighetens värde bokas mot ett konto som ökaar tillgången fram tills huset får en ny värdering då dessa medlen överförs dit.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  ralf

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lägger enbart till lite information till fråga 3.
Det är flertalet banker idag som inte vill pantsätta bostädsrätter i bostadsrättsföreningen som har mindre än ett visst antal lägenheter. Det kan variera allt från 6-12 lägenheter som bankerna ställer som krav för att privatpersoner ska få pantsätta lägenheterna.

Det kan vara värt att kolla upp innan du eventuellt ombildar din hyresfastighet till bostadsrätter då dina potentiella köpare blir färre i och med att det ökar kraven på eget kapital.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Helt rätt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-21 klockan 15:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.