Äger 10% av bostadsrätt, rätt till del av vinsten vid försäljning?
Sök:

Äger 10% av bostadsrätt, rätt till del av vinsten vid försäljning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Monika

ställde för sedan frågan: Äger 10% av bostadsrätt, rätt till del av vinsten vid försäljning?

Hej,

Skulle behöver hjälp med ett problem jag har nu. Min pappa hjälpte mig köpa en lägenhet för 4 år sedan som vi nu ska sälja då jag bodde där medan jag studerade. Han gick in med kapitalinvestering och står på lånet, vi tror att det blir ganska bra vinst, minst 500.000kr jfr med ursprungspriset.

Av juridiska skäl och samägandeskapslagen skrev han 10% av lägenheten på mig för att jag ska kunna bo där. Under tiden jag bodde där betalade jag avgiften (som en hyresrätt) men även räntan för hans lån. Tror jag lagt ut cirka 100.000kr totalt under dessa år som inte är själva hyresavgiften.

Nu när den säljs – har jag rätt till 10% av vinsten eller 10% av försäljningsvärdet? Han menar att jag inte har rätt till något då vi bestämde att den enda anledningen till varför jag står på 10% är pga att jag ska kunna bo där. Men det ska väl inte spela någon roll? Om det finns kontrakt på att jag äger 10%? Vad kan jag göra i en sådan situation? Han är envis och ger sig inte då han menar att han har legat ute med pengar och tog risken med lånet osv. Men vi eventuell försäljning idag (han har redan fått bud innan visning som är högre än inköpspriset) så bör väl jag ha rätt till något?

Uppskattar all hjälp!

 

Mvh Monika

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kan tyvärr inte hjälpa dig. Lite knepig situation som jag hoppas inte kommer leda till bråk mellan er två. Jag förstår att du tror att du kanske har rätt till en del av vinsten och kan väl ha rätt.

Men en sak kan också vara värd att nämna och komma ihåg; när lägenheten köptes för 4 år sedan har inte du betalat 10% av köpesumman utan ingenting. Din pappa har betalat hela summan. Ändå blev du 10% ägare. Att du betalat ränta och avgifter sedan dess är en annan sak. Kanske är det också därför att det hela blir lite tveksamt nu. Fick du en gåva då eller ska du få en gåva nu det blir vinst?

Eller var det aldrig någon gåva (som din pappa påstår nu) och helt enkelt ett sätt att hjälpa dig att bo någonstans medan du studerande mot \”rimliga kostnader\”.

Jag hoppas det kommer lösa sig och du får några till svar här som kommer hjälpa dig med sitsen. Det blev i alla fall bra att ni förmodligen kan sälja med vinst. Hade det blivit förlust så hade det varit en annan femma. Lycka till!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ps. Har du betalt räntan på hans lån så har han ju fått 30 procent tillbaka i skattereduktion på de räntor som du har betalt. Ingen dålig kompensation.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är inte nöjd med tidigare svar. Äger du 10 procent av bostadsrätten så är du berättigad till 10 procent av  vinsten, om inget annat avtal finns. Har du lånat de 10 procenten av din far så skall  han dock  givetvis ha tillbaka de pengarna.

Prata med mäklaren. Hen får förklara för din far vad som gäller.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som det låter på Monika så har pappan betalat hela lägenhet men var tvungen att skriva 10% på dottern för att annars får hon inte bo där, brukar vara så för studerande som har någon förälder som går in med kapital.

  Tycker att det är väldigt fel att kräva dom 10% av hennes far, även om hon juridiskt har rätt till det, då han har legat ute med kapital i 4 år med hela risken utan att krävt något ränta på kapitalet. Visst som du säger så har han fått 30% i skattereduktion på lånet, men det är väl inte mycket ränta på dom pengarna han har låst under en sådan lång tid?

  Om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att det inte finns någon anledning för Monika att bestrida detta, farsan har ställt upp för att hon ska ha någonstans att bo, varför ska hon få 10% av bostaden helt gratis? Man ska vara glad för att ens föräldrar vill lägga ut det kapitalet och ta den risken så man kan plugga utan att behöva tänka på vars man ska bo.

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Nja. Jag kan bara gå på hur jag hade gjort själv.

  Skulle jag med med en god ekonomi ha roffat åt mig en halv miljon, exkl skatt och lämnat min dotter utan någonting. Har hon haft en jättekostnad för sitt boende i fyra år, så finns förmodligen inga stora reserver. Är det en rättvisefråga mellan eventuella syskon, så kan väl även de få tio procent.

  Men OK, svårt att ge ett ”rätt” svar. Vi vet ju exempelvis inte, hur mycket pappan har sparat till barnet under årets lopp.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Jag håller med Robin. Hon fick hyra en bostadsrätt till självkostnadspris utan risk.

  Jag undrar om hon hade varit lika angelägen att ta del utav ”vinsten” om bostadens värde hade minskat med en halv miljon istället…

  Nej, dags att dra ur silverskeden säger jag!

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Holger

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Optimalt är det om man kommer överrens om sådant här innan, när man fortfarande är överrens och båda kan backa ur dealen. Men nu är det som det är. Ni är båda vuxna och borde kunna resonera er fram till vad som är rättvist.

Skit i knixandet med 10%. Det var aldrig din andel för du lade in några pengar. Titta istället på vad var och en av er har betalat.

Det allra lättaste sättet att se på det är att du har hyrt bostaden från din pappa. Jämför med vad du skulle betalat för att hyra en liknande lägenhet, det är nämligen den utgångspunkt som hans känslor kommer titta på. Kolla sedan upp vad just du skulle valt att bo i om du hyrt på egen hand, till exempel om du hade valt att bo i studentkorridor eller med rumskompis för att spara pengar. Detta skulle kunna vara din utgångspunkt.

Till sist kollar du vad du betalat i ränta, amortering och avgift till föreningen per månad. Detta är den ”hyra” som du de facto har betalat för att få bo i lägenheten. Om denna summa ligger nära eller under det du skulle betalat i vilket fall, då är du klar. Du har gjort en bra affär. Då säger du till din pappa att du tänkt efter och kommit fram till att han hade rätt.

Om det visar sig att du betalat mycket mer än vad du hade gjort i en annan lägenhet, då kan det vara läge att förhandla. Men BARA för att det är din förälder som kanske bryr sig om dina känslor. Hade detta varit en hyresvärd som du inte har någon annan relation till så hade ni aldrig haft det här samtalet. Kom ihåg det. Precis som att din pappa har ett ansvar att inte utnyttja dig så har du ett ansvar att inte utnyttja honom.

Om du vill gå vidare och förhandla så tycler jag att du ska tänka i termer av hyra. Vad har du betalat varje månad? Vad tycker du hade varit rimligt att betala varje månad? Ur ett ”rättviseperspektiv” så är det i princip amorteringen och ränteavdraget som är intressanta för det är pengar som gått från dig rakt ner i din pappas plånbok. Ränteavdraget är 30% av den del av lånet som är ränta och dessa pengar har han fått tillbaka från staten. Deala om dessa pengar, absolut inte mer än så.

Sedan är du glad att din pappa gjort en bra affär. Han hade lika gärna kunnat gå back och vem hade då stått där med förlusten?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar Emil! Det var lite i samma banor som jag tänkte också men du (och ni alla haha) är så mycket duktigare på svenska och att förklara sakar på ett tydligt och klart sätt. Hoppas att Monika och hennes pappa lyckas reda ut det här och fått lite perspektiv på det hela.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 2. Vit pil

  Bra skrivet!👍🏻

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Amorteringen på lånet har ju också gått rakt ner i pappans plånbok. De pengarna får han ju tillgodo när lånet löses.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Eftersom frågeställaren äger 10 procent av bostadsrätten kommer föreningen att skicka en kontrolluppgif på försäljningen. Jag hoppas att pappan kompenserar henne för reavinstskatten om han nu lägger beslag på hela överskottet!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I min värld låter detta som att han gjort de möjligt för dig att plugga på annan ort. Hade du fått tag i en hyreslägenhet i staden du studerade från när du får dit antagningsbesked fram till studierna startar? I absoluta majoriteten av svenska universitetsstäder så brukar de vara bostadsbrist. Jag är tveksam till detta men de vet du bäst själv.

Första frågan du borde ställa dig är om lägenheten hade förlorat halva sitt värde under dessa 4 år hade du varit lika intresserad att betala 10% till din far då? Tror du din far hade krävt dessa pengar av dig då?

Därefter vad kostar en hyreslägenhet (eller andrahands lägenhet om de är bostadsbrist i staden) som har samma standard som din bostadsrätt. Är detta mer eller mindre än vad du lagt i månaden på den lägenhet du fått via din far?

Att en hyresrätt skulle vara billigare än en bostadsrätt ser jag som något otroligt osannolikt. Du har ju noll risk i detta scenario, du har till och med möjlighet att när som helst lämna lägenheten om de inte passar. I en hyreslägenhet har du ju i regel 3 månaders uppsägningstid som inte ens gäller här.

Enligt mig har din far gjort en otroligt fin gärning mot dig som väldigt många i Sverige skulle bli otroligt glada över.  Du har via honom fått en lägenhet som de flesta faktiskt bara kan drömma om, i regel har väldigt få studenter kapital för att köpa en lägenhet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja. Visserligen kan man lämna tillbaka en bostadsrättslägenhet men då tappar man också insatsen och måste lösa eventuella lån. Detta kan bli nog så kostsamt. Uppsägningstiden för att göra detta är tre månader.

  Hyr man en bostadsrättslägenhet, så finns det i princip alltid ett hyreskontrakt mellan bostadsrättsägaren och hyresgästen. Det är därmed oftast inte så lätt att sticka från en bostadsrättslägenhet, oavsett om man äger den eller hyr den.

  Vilka överenskommelser eller kontrakt som gäller i detta fall, har vi egentligen ingen aning om. Vad vi vet är att dottern äger 10 procent av lägenheten.

  Hade det varit mitt barn hade hon fått sina 10 procent av vinsten, men fått varit med att betala 10 procent av eventuell förlust. Vi är alla olika….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Men det blir ju vinst för barnet hur som om hon får 10% av försäljningen, eftersom hon inte betalat något för köpet? Eller menar du att hon endast ska få 10% av vinsten?
  Isåfall så får hon inte sina 10% som hon ”äger”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  De pengarna som hon lånat av sin far för att köpa 10 procent av bostadsrätten skall han givetvis ha tillbaka. Detta innebär att hon får 10 procent av vinsten. Jag beklagar om jag uttryckt mig otydligt. Att hon skall få 10 procent av försäljningssumman är givetvis helt uteslutet!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Aha!
  Då är vi lite mer på samma sida iaf!

  Det skulle jag kunna tänka mig va en fin gest av hennes far.

  Man skulle kunna tänka sig att hon ”får” dom 10% för att använda till kontantinsats på sin nästa lägenhet. När hon väl gör vinst på den så kan hon då betala tillbaka det till sin far som en fin gest om han vill ha tillbaka det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 5. Vit pil

  Ja, om pengarna skulle användas till ren konsumtion, vore det surt för pappan. Vi får hoppas att far och dotter sätter sig ner och pratar ihop sig till en bra lösning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-16 klockan 08:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.