Äger hyreshus, vem vänder jag mig till för att få råd om bästa sättet att spendera vinsten?
Sök:

Äger hyreshus, vem vänder jag mig till för att få råd om bästa sättet att spendera vinsten?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ante Lysholm

ställde för sedan frågan: Äger hyreshus, vem vänder jag mig till för att få råd om bästa sättet att spendera vinsten?

Tjena! Jag äger sedan åtta månader tillbaka ett hyreshus, inga klagomål eller mail från hyresgästerna än så länge, och driftnettot beräknas bli runt 235 tkr i år om det inte finns något slags underhållsbehov. Jag tänkte slösa dessa pengar på åtgärder som höjer värdet på kåken, men jag vet inte vem jag ska vända mig till för att få reda på vilka åtgärder som är bra eller vilka som borde göras med tanke på husets nuvarande tillstånd. Börjar bli lite nervös för jag vill verkligen INTE beskattas just nu utan lägga ned pengarna på att förbättra kåkens värde, men det är helt okej om någon slant blir över. Mäklarna är sjukt oklara då de säger att de ”dels kollar på driftnettot och andra delar av huset” när de ska bestämma priset på hyreshus, så jag blir lite förvirrad och fattar verkligen inte vad som ska göras. Vem är det man ska ringa, en besiktningsman? Jag behöver någon som kan komma till huset och säga vad jag borde göra för att få mest ”bang for the buck” med tanke på husets skick o omständigheter. Är själv inte särskilt händig eller insatt i renoveringsrelaterade grejer, något som kan komma att ändras, men just nu behöver jag hjälp med detta moment. Alla tips uppskattas!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du behöver göra en underhållsplan! Tänk mycket längre än ett år i taget.

https://www.hsb.se/om-boende/bokunskap/styrelseskolan2/vad-ar-en-underhallsplan/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tänkte säga exakt samma sak. Det är en underhållsplan som ska tas fram. I den får man reda på både när arbeten bör göras, samt en uppskattning om vad det kan tänkas kosta.

  En energideklaration kan också vara en idé, då får man även förslag på hur man kan sänka fastighetens kostnader.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander Bodén
 2. Vit pil

  Tack för tipset! Jag ska ta tag i det här med underhållsplaner. Är det någon idé att bjuda hem en lokal mäklare och fråga dem om de har förslag på vilket sätt som är bäst att spendera driftnettot på? Eller är det utanför deras roll? Det är som sagt värdehöjande åtgärder som jag prioriterar snarare än underhåll, eftersom jag vill se att vinsten övergår till en prishöjning på kåken så att jag slipper stå med byxorna nere efter ett år och skatta på allt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ante Lysholm

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle ta kontakt med en byggare som kan komma och ge dig råd om vad som behöver göras. Du kanske har haft kontakt med någon tidigare som du har förtroende för eller kanske någon bekant som kan rekommendera någon?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-20 klockan 21:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.