Äger mina föräldrars hus och vill hyra ut ett del av huset
Sök:

Äger mina föräldrars hus och vill hyra ut ett del av huset

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Majja

ställde för sedan frågan: Äger mina föräldrars hus och vill hyra ut ett del av huset

Hej,

jag äger mina föräldrars hus där också min pappa bor kvar i. I vintras gjorde jag om det till två lägenheter, processen är inte färdig helt- slutbeskedet väntas innan jag kan börja hyra ut.

Tanken är att hyra ut den andra lägenheten men jag är lite osäker om vad som gäller eftersom jag inte bor i huset, men äger den.

Jag har läst lagen om privatuthyrning och sen såg en intervju här på hemsidan, där jag insåg att jag behöver verkligen vara säker på att jag gör rätt, för att få det ut det bästa möjliga och göra rättsligt i från mig.

Därför ber jag om lite hjälp från er.

 • får jag ha en hyresgäst hur länge som helst och fortfarande räknas som privatuthyrning? Eller ska jag bara hyra ut i 10 månader per år och sen nyttja lägenheten privat, tex bo där över sommaren med mina barn? Vilket ger bäst inkomst?
  • Finns det ett bestämt antal personer som får bo per antal kvadrat meter?
  • Är det någon skillnad, eller något som jag ska tänka på om hur många som få bo i lägenheten? Vilka ska skriva på kontraktet om det är flera som bor?
 • vem ska jag vända mig till för att beräkna en skälig hyra? Jag hittade exempel på nätet, men är osäker om jag räknat rätt..
  • Har ni exempel, eller vad ska man räkna med? Är det husets värde? Och i så fall,är det halva husets värde, eftersom vi räknar på en lägenhet som är ca halva husets yta?
  • Ska el och vatten ingå i hyran? Finns det siffror som har ett snitt belopp per antal personer som nyttjar ett boende? Var hittar jag den information i så fall?
  • Hur ska försäkringen se ut? Ska hyresgästen skaffa egen försäkring? Eller ska jag använda min egen försäkring och hyresgästen ska betala sin halva genom att baka in den i hyran?
 • Jag har flera frågor men jag börjar här- från början :-)

Slutligen måste jag också skriva att jag är väldigt glad att jag hittade denna hemsidan och att ni finns! Tack :-) !!!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Sök på  hyra ut 15 frågor  så hamnar du på en sida hos villaägarna. Där får du svar på en del av frågorna.

Enligt min mening behöver du inte dribbla med att hyra ut på tio månader.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jätte mycket tack för ditt svar Nestor!

  Jag har googlat och läst på om hur jag kan göra. Och jag har räknat fram både hyran och den totala inkomsten efter skatt för ett år :-) (om lägenheten är uthyrd 12 månader om året). Jag tror att jag har räknat fram en skälig hyra som passar både mig och hyresgästen. Väligt nöjd med resultatet!

  Här på hemsidan finns ett intervju där två berättar om hur de har hyrt ut och bor gratis på det https://rikatillsammans.se/tjana-pengar-bo-gratis/ . De berättar bl a att det finns en skillnad på att hyra ut 10 månader och sen använda privat lägenheten i 2 månader, och att det ska ge bättre resultat. Denna delen skulle jag gärna vilja förstå, och ber om hjälp där. Vilket är bättre: att hyra endast i 10 månader och varför, eller att hyra ut tillsvidare?

  Återigen, tack för tipset med 15 frågor om hyra ut!

  Majja

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Majja
 2. Vit pil

  Det var en sak till.. påverkas mitt jobb lön beskattning om jag har denna extra inkomst?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Majja
 3. Vit pil

  Sista frågan är lätt. Svaret är nej. Inkomsten hamnar under kapital.

  Under många år hyrde jag ut en lägenhet under 12 mån per år och hade i gå problem med detta. Ring skattemyndigheten och fråga!

  Hade din far inte bott i den ena lägenheten utan du hade hyrt ut den också 12 månader om året, då hade det däremot helt klart varit inkomst av näringsverksamhet. Därmed hade skatten blivit väldigt hög. I ett tvåfamiljshus måste Du eller någon närstående alltså bo i ena lägenheten en del av året. Det är kanske här som diskussionen om 10 månader kommer in.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Tackar!
  Det låter bra speciellt att ditt svar bygger på dina egna erfarenheter :-)!
  Mvh
  Majja

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Majja
 5. Vit pil

  Ps. Kom att tänka på att 10 månaders uthyrning inte är helt ovanligt till studenter. De bor ju ofta på annan ort på sommaren. Då kan man kanske disponera lägenheten själv eller hyra ut till någon annan.
  Som sagt. Ring gärna Skattemyndigheten. Telefonkön är ofta väldigt lång, men det kan det vara värt. Jag ringer dit själv någon gång emellanåt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 6. Vit pil

  Hej!
  Här kommer jag med lite uppdatering :-)
  Det har gått bra och jag har hyrt ut lägenheten utan problem. Fick en extra månadhyra då vi skrev kontrakt, precis som det ska vara. Då detta är första gången jag hyr ut skrev vi kontrakt på 6 månader, så har jag möjlighet att ändra om något skulle vara fel.
  Allt började fint, men hyran för denna månad har jag inte fått in än. Jag ska kontakta de men vill skaffa mig rätt kunskap innan jag gör det.

  Några tips på vad man kan skriva till de, eller säga till de som bor i lägenheten? Vad har jag för rättigheter? Kan jag ta ut ränta, eller påminnelseavgift, eller liknande? Uh, det känns inte bra att behöva gå påminna folk om hyran :-( då det är ju självklart att de inte har glömt det utan låter bli att betala..

  Mvh
  Majja

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Majja

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-04 klockan 10:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.