Aggressiva portföljen
Sök:

Aggressiva portföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mian

ställde för sedan frågan: Aggressiva portföljen

Hej,

Jag lyssnade på er pod förra året och bytte då ut den fondportfölj jag då hade (som jag skaffat med hjälp av portföljgeneratorn hos Avanza) mot den aggressiva portföljen ni rekommenderade. Jag är 52 år och investerar 2000 kr/månad fördelat enl. Agr. portföljen; 40% Globalt (Länsförsäkr. Global Index…), 30% Sverige (Spiltan Aktiefond Invest.) och 30% Tillväxt (Länsförsäkr. Tillväxtm. Index). Jag vet att den är långsiktigt, men när Länsförsäkr. Tillväxt hela tiden lyser rött (minus) kan jag ändå inte låta bli att bli lite nervös. Min fråga är om detta fortfarande är ett bra val eller om jag ska byta ut/förändra något. Kanske ska tillägga att jag är helt novis när det gäller detta och hoppas därför på ett inte allt för invecklat svar.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är ett dilemma att det känns bra varje gång man ser att investeringarna går plus, men om man håller på att köpa in sig borde man egentligen bli glad när det går ner för då köper man billigt. Bättre att det går ned medan man har pengar att investera än att det går ned när man ska ta ut pengarna.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

LF tillväxmarknader är en riktigt bra fond. Även om den inte har gått så bra nu under maj-juni-juli kan man säga detsamma om börsen i övrigt. Fast egentligen är det inte direkt så sunt att göra såna jämförelser. Man kan inte heller göra några slutsatser av olika fonder på bara några månaders sikt. Det är inte ovanligt att tillväxtmarknader kan gå dåligt några år innan de börjar gå bra igen – och sällan i samma takt som en globalfond. Som du skrev gäller att vara långsiktig.

Men 30% tillväxtmarknader är mer än vi brukar rekommendera. Det räcker med ca 15%. Om du kan tänka dig att minska andelen finns det ingen större anledningen att inte göra det nu på en gång.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-01 klockan 15:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.