Akelius preferensaktie istället för räntefonder?
Sök:

Akelius preferensaktie istället för räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas B.

Den här artikeln publicerades 2017-04-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Akelius preferensaktie istället för räntefonder?

Vad sägs om ett upplägg där man istället för korta och långa räntefonder har Akelius preferensaktie i sitt ISK enligt nybörjar – eller rikatilsammanskoncepten?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Man kan ha det, men jag skulle nog inte rekommendera det eftersom du då frångår teorin eller tankarna med portföljerna. En preferensaktie har ju en högre risk än en obligation/räntefond och lägre risk än en aktie. En preferensaktie är således något mitt mellan, varken det ena eller den andra.

Tittar vi då på nybörjarportföljen så är ju tanken med räntefonderna att de ska vara en krockkudde i portföljen. Jag skulle inte säga att en preferensaktie är en särskild bra krockkudde.

Tittar vi på RikaTillsammans-portföljen så är det ännu värre att ersätta de delarna eftersom:

  • Korta räntefonderna – ska behålla värde, ge möjligheter att köpa andra tillgångar i tid av recession
  • Långa obligationsfonderna – ska öka i värde massivt när räntan sänks

Jag skulle inte säga att Akelius preferensaktie uppfyller beteendet för något av de två punkterna ovan. Så jag skulle inte gjort det, men det beror på vad det är som du önskar. Varken RikaTillsammans- eller Nybörjarportföljen är ju någon absolut sanning. :-)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-13 klockan 00:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.