Aktie/fonder
Sök:

Aktie/fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Aktie/fonder

Hej! Säkert en gammal fråga men aktier eller fonder?

Jag hittade en artikel av Jan från 2015 https://rikatillsammans.se/investerar-du-i-aktier-da-ar-du-hogst-sannolikt-en-loser/ där han är ganska anti aktier tolkar jag det som

Men i denna artikeln länkar han till er rika tillsammans portfölj som förespråkar aktier https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/?

Så blir lite konfunderad. Tack för en bra sida

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej. Rika tillsammans portföljen innehåller aktiefonder, alltså en korg av flera aktier som du köper dig in i. Då äger du alltså flera bolag om du köper en fond. Köper du en enskild aktie så äger du andelar av det företaget.

I frågan om fonder eller köpa enskilda aktier så finns det fördelar och nackdelar med bägge strategierna. I slutändan handlar det om personlig preferens. Väljer du fonder så håll koll på avgifterna. Väljer du aktier så välj investmentbolag framför stockpicking. Hoppas det gav en liten fingervisning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Christian!

Jan är inte anti aktier direkt utan mer att han inte ser någon anledning att investera direkt i aktier utan att istället göra det igenom fonder för mer riskspridning.

Som Alex är inne på så måste man förstå skillnaden mellan aktier och fonder, eftersom en fond kan vara en Aktiefond som blir ”en korg av en massa aktier” (som Alex skrev) så blir det inte att vara emot aktier bara för att man föredrar aktiefonder före direktägande i aktier.

Så aktier ska du absolut ha i en portfölj på lång sikt då det har avkastat mest historiskt!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-30 klockan 10:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.