Aktie rea metoden
Sök:

Aktie rea metoden

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Aktie rea metoden

Lyssnade nyligen på en bok som handlar om aktierea metoden av Jan Öberg och tyckte den verkade ganska vettig. är lite nyfiken om någon har positiv eller negativ erfarenhet av metoden.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Så här skrev Privata Affärers Magnus Hernhag:

”Slå börsproffsen – tio steg till bättre aktieaffärer
Jan Öberg
Slå börsproffsen är en mycket lättläst bok som går igen en hel del bra saker om börsen och aktier. Författarens REA-metod för aktier uppges ha gett honom två till tre gånger större kursuppgång än AFGX mätt under en lång period. Imponerande, även om det är backtrading.

Alla kapitel utom det sista så kallade bonussteget begrep jag mig på direkt. Efter att ha mejlat författaren Jan Öberg fick jag reda på att det var fel sortering i tabellen på bland annat sid 139. REA-metoden för att hitta billiga aktier rankade nämligen Astra Zeneca och Lundberg sist av storbolagen som om de vore säljvärda när boken skrevs. Detta trots att de har bland de lägsta p/e-talen (högst inverterat P/E-tal, alltså E/P-tal).

Den korrekta tabellen premierade däremot bolagen med lågt P/E-tal, även om jag inte tycker man kan jämföra bolag i olika branscher och därmed har helt olika förutsättningar. Lundbergs är ju ett substanscase på grund av sin kapitalintensiva verksamhet, medan Astra Zeneca och MTG har olika verksamhet, branscher, risker och framförallt vinster som påverkas av helt andra saker.

Nästa steg i REA-metoden är att ranka storbolagen utifrån justerat eget kapital per aktie. Det handlar alltså inte om P/B-talet och det här med substansrabatt eller substanspremie, för nej, någon relation till priset per aktie eller hur det egna kapitalet värderas görs inte.

REA-metoden utgår från det egna kapitalet per aktie i absoluta termer. Därför rankas exempelvis Lundbergs och Tele2 olika för har olika mycket eget kapital per aktie. Att antalet aktier och kursen per aktie i Lundbergs är helt annorlunda jämfört med de andra bolagen spelar en väldigt stor roll i värderingen.
Eget kapital per aktie sjunker som bekant om ett bolag genomför en aktiesplit. Detta för att det då blir fler antal aktier. Om t.ex. Astra har en aktiesplit på 5 sjunker eget kapital per aktie till en femtedel och därmed blir det en helt annan ranking?! Jan Öbergs svar på mina frågor om detta är:
”När du sorterar efter JEK får du fram om bolaget har en hyfsad ekonomi, relativt bra bolag.”

I tabellerna ser vi även att utifrån hur stor Tele2:s direktavkastning är så ingår uppenbarligen en engångsutdelning. Jag tycker det hade varit bättre att ranka bolagen utifrån ordinarie utdelning eller åtminstone nämna att den höga direktavkastningen på över 20 procent beror på bonusutdelning. Öberg svarar mig om detta att:
”En hög direktavkastning om den är tillfällig eller inte ger ju ett tillskott till ägaren.”

En petitess är att i tabellerna på sid 134 och 135 finns bolaget Cellular med. Det är Millicom som avses.
Nåja, läs de första tio kapitlen och få en bra omgång kunskap om aktier och aktiemarknaden. Tabellerna i sista kapitlet är bara tänkta som ”en inblick i sorteringsfunktionen”. Bra förstås med konkreta räkneexempel, men personligen förstår jag inte storheten med metoden.
* 151 sidor. Tryckår: 2015″

Personligen är jag kanske inte lika negativ som Hernhag. Skall man satsa på enskilda aktier så känns det vettigt att ha REA metoden som en del av beslutsprocessen. Jag skulle däremot inte följa den slaviskt.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Precis läst boken och är inte allt för insatt. Men jag reagerade på samma sätt som Hernhag. Hela hans REAmetod verkar helt igenom fel. Sorteringen måste vara fel av EPtal, eget kapital per aktie måste var helt felaktigt. och sen sortera slaviskt på direktavkastning som köpindikator…

  Och kapitel 1-10 är bara transportsträcka till REA-metoden…

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 2. Vit pil

  Jag har vid flertalet gånger skrivit till Jan ( författaren till boken) och hela tiden har svaret blivit att han ifrågasätter mina frågor och syftet med frågorna. Märkligt tycker jag!

  Det jag undrar över är följande: JEK utgår från kassan i förhållande till aktiepriserna. 1) kassans storlek beror väll på hur nära i tid en utdelning företaget har. Hur tar man hänsyn till dessa parametrar då? Hur jämför man ett bolag som har 3 månader kvar till utdelning mot ett annat företag som har 6 månader kvar?
  2) är det inte viktigt vad kassan använda till? Stor skillnad om ett företag investerar i nya företag/marknader än endast delar ut kassan i utdelning? Hur har man hänsyn till detta i REA metoden?
  Varför skulle hög direktavkastning vara bättre då aktien på x-day ändå brukar falla lika mycket som storleken på utdelningen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har också läst boken och även lyssnat på ”originalet” Greenblatt, The Little Book That Still Beats the Market, och har använt metoden, Aktierea, slaviskt under perioden 201803-201902 på ett av mina depåkonton (pension).

Jag spenderar ungefär en halvtimme i månaden åt denna depå/metod.

Resultat:
OMX30 = +4%
Avanza 75 = +8% (den fond pensionen låg i innan jag bestämde mig för att testa)
Min depå = +16% (strikt placerat enligt Jan Öbergs Aktierea metod)

Jag fortsätter följa metoden :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är 16% efter kostnader för köp/sälj? Inkluderat återinvesterad utdelning?

  Länsförsäkringar Global Indexnära har gjort 15,4% räknat från idag minus ett år. Jag fortsätter att ligga kvar med global indexfond.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Indexpatronen
 2. Vit pil

  Ursäkta om detta svar blir dubbelt – men det verkade inte ”fastna” första gången.

  Hej Indexpatronen!

  Alla kostnader för köp/sälj är medräknade och utdelning är återinvesterad.
  Avkastningssiffrorna (%) kommer från Avanzas beräkningar på hemsidan/portföljrapporter.

  Jag gick in och kollade nu på Avanzas sida och tog portföljrapporet, tidsperiod 1 år och fick följande resultat:
  OMX 30 +6,64%
  Avanza 75 +8,67%
  Länsf Global Inexnära +16,57%
  Min aktiereaportfölj +21,51%

  Jag skrev att jag ”strikt” följer Jan Öbergs metod, men inser att jag gör en avvikelse. Jag köper en gång per månad istället för under två perioder per år, utom i april, då jag endast säljer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lasse Hellström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-09 klockan 11:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.