Aktiebolag, utdelningen i Kapitalförsäkringen?
Sök:

Aktiebolag, utdelningen i Kapitalförsäkringen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Aktiebolag, utdelningen i Kapitalförsäkringen?

Hej Jan! Tack för det fina arbete ni gör, det betyder mycket för många människor. Inspirerande!

Jag har startat ett aktiebolag och har en fråga som du gärna får svara på om du har möjlighet. Sammanfattningsvis, jag arbetar som hyrläkare (bolagets huvudsakliga intäkt) och planerar så småningom att trappa ner för att helt leva på utdelningar från börsnoterade bolag som jag investerar mitt bolags överskott i.

Min fråga är följande; om jag öppnar en kapitalförsäkring och får utdelningar i den, hur ska jag då dra av löpande kostnader från verksamheten som tex kostnad för revisor när jag har slutat arbeta som läkare?
Eftersom att allt som är i kapitalförsäkringen redan är skattat med schablonbeloppet. Jag har läst ditt inlägg på hemsidan om att alla bör öppna ett aktiebolag men hittar inte svar på ovanstående fråga.

För att konkretisera med ett exempel:

Aktiebolag med huvudsaklig intäkt; hyrläkare.
Sparar ihop 5 miljoner i en KF som ägs av mitt AB.
Sluta arbeta som hyrläkare.
Utdelning i KF per år cirka 150 000kr per år.
Schablonbelopp 22 600kr per år.
Kostnader för revisor per år och övriga kostnader för att hålla igång bolaget 30 000kr per år.

Hur drar jag av mina kostnader? Kan det dras av från schablonbeloppet? Eftersom att bolaget inte får några intäkter utanför KF längre när jag slutar arbeta som hyrläkare?

Tack! Mvh hyrläkaren

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Lägger näsan i blöt fastän du adresserar Jan.

Läser på: https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/driva-eget-foretag/direktpension

Som jag förstår det kan man ju jämka depåskatter, då borde rimligtvis schablonbeloppet kunna jämkas också. Men kan julsånger klart ha fel. För varför skall något vara rimligt..

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-29 klockan 10:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.