Aktiefonder
Sök:

Aktiefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mats Åslin

ställde för sedan frågan: Aktiefonder

Hej. Jag har sparat i olika aktiefonder hos Swedbank i flertalet år, dock utan att ha någon koll på vilka avgifter som banken tar för detta. Nyligen påbörjade jag även nytt sparande i Lysa fondrobot och när jag nu kollat upp och jämfört avgifterna för förvaltande av mina pengar så noterar jag att banken tar ut betydligt högre avgifter😡. Hur bör jag agera? Ska jag sälja av mitt innehav hos Swedbank, och placera om pengarna någon annanstans? Vad bör jag i så fall satsa på? Eller är det möjligt att pruta på Swedbanks avgifter? Mvh Mats

Det finns 4 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Synd att banken prioriterar sin egen lönsamhet framför kundernas.  Swedbank har annars några av Sveriges mest prisvärda fonder.

De har alla namnet Robur Access i sig. Robur Access Sverige, Global, etc. Indexfonder med mycket låga avgifter. Swedbank säljer även Spiltan Investmentbolag.

Att försöka pruta på fondavgifter är meningslöst. Du får sälja av och köpa nytt, antingen i Swedbank eller någon annanstans.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag hade Swedbank fastighet fond o sålde den innan feb. Jag fick bra avkastning. Man ska inte bara fokuserar på avgifter. Avkastningen är viktig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad har du för fonder på Swedbank?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som många redan nämnt så har ju swedbank många bra fonder också, dessutom med låga avgifter. Men sen kanske du har fått enbart aktivt förvaltade fonder, vilket då blir mycket dyrare. Antingen säljer du av och byter fonder inom swedbank (om de fonder du önskar ha finns och passar dina kriterier) eller så byter du till någon nätmäklare med betydligt bredare utbud.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eftersom avgiften är avräknad i siffrorna om avkastningen är det enkelt. Kolla vilka fonder som har bra avkastning. Behåll dom och sälj dom som har dålig!

Vad är då bra resp dålig avkastning. Om man ska tror på mantrat här på bloggen så kan du jämföra med avkastningen för Länsförsäkringar global indexnära. Kolla vad den avkastat de senaste åren. De fonder du ska behålla ska ha åtminstone 10 % högre avkastning på 1 års sikt för att klassas som bra. Kolla dock att avkastningen står sig både på kortare och längre sikt innan du bestämmer dig.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-26 klockan 09:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.