Aktiefonder SEB, flytta pengar?
Sök:

Aktiefonder SEB, flytta pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor

ställde för sedan frågan: Aktiefonder SEB, flytta pengar?

Hejsan!

Jag har pengar i aktiefonder på SEB, två st. Här sätter jag inte in mera pengar för att när det ska säljas betalar jag 30% av vinsten. Detta är ett konoto mina föräldrar startade upp.

Jag har börjat spara i Avanza på senare år och undrar ifall jag ska sälja det jag har på SEB och betala den skatten för att sedan föra in vinsten av det på Avanza?

Dilemmat blir ju att jag då får betala ytterligare en summa i Avanza.

Men pengar jobbar ju bäst tillsammans… På Avanza kör jag global barnportfölj till grabben och sen en 60 aktiefond /40 räntefond med låga avgifter till mig och sambon.

 

Vad gör jag tycker ni?

 

Hälsningar

Viktor

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Viktor!

Du har nog fått en sak om bakfoten, att klumpa ihop pengarna ger ingen extra ränta-på-ränta effekt.
Att ha pengarna på olika konton spelar ingen roll.

Men du kanske ska ha allt sparande på samma plats ändå, det är inge vidare att ha pengarna på en vanlig depå där du får betala 30% vinstskatt.
Kolla in detta verktyget som Jan har gjort där du kan räkna ut om det är värt att flytta över pengar från en depå till ett IS eller inte!

För att få lite tankar på hur du kan lägga upp ditt sparande så skulle jag rekommendera en till artikel som heter ”Fyra Hinkar Strategin”, den kommer att förklara en modell på hur man kan lägga upp sitt sparande för att få lite struktur.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag var i en liknande situation för ett antal år sen när jag började få upp intresset för investeringar och ville ta tag i min ekonomi. Jag beslöt mig för att sälja alla de fonder mina föräldrar hade köpt och istället börja på ny kula i ett ISK.

Mitt beslut grundade sig inte så mycket på skattens storlek. Det som avgjorde var frågan: om jag hade köpt fonder idag, hade jag då köpt samma som mina föräldrar hade köpt till mig? Svaret var ’nej’ och därmed sålde jag allt.

Som en bonus slapp jag den känslomässiga kopplingen till de fonderna som mina föräldrar en gång köpt. Det är lätt hänt att bli nostalgisk kring fonder man har ärvt/fått. Men det kanske inte är nåt problem i ditt fall.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-30 klockan 08:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.