Aktiefonder
Sök:

Aktiefonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hans Lundgren

Den här artikeln publicerades 2017-05-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Aktiefonder

Har precis ( 2veckor sedan) börjat investera i aktiefonder och har köpt helt enligt vad Jan Bolmeson rekommenderar när det gäller aktiefonder Sverige , Europa  & Global ( totalt 7 aktiefonder  & 1räntefond ) allt via Avanza .

Idag kan man läsa i Aftonbladet om frågor som tidningen ställer till sparekonomen Claes Hemberg på just Avanza , och där han säger att ” skräckindexet ” skapar stor oro och att ”något allvarligt ” kan säkert hända snart ….

Hur orolig skall jag vara , och för vad  och har jag givit mig in i detta i helt ” fel tid” eller är det falskt alarm  ???

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Hans,
Jag tycker att det är väldigt viktigt att vara medveten om vad man gör och när. Börsen står högt i dagsläget, men det betyder inte att börsen kommer att gå ner. Du har gjort precis rätt skulle jag säga, du har spridit dina tillgångar både i Sverige och utomlands och har dessutom räntepapper. Om du känner att du är orolig så kan du öka andelen som ligger i räntefonder, en ”tumregel” är att ha 10% i aktier per år du kommer vara investerad, så är din horisont 10 år så ska du ha 100% i aktier etc.

Anledningen till att jag säger detta är att det statistiskt sett nästan alltid har lönat sig att vara investerad på börsen om man tar en godtycklig 10-års period (men om börsen däremot kraschar 50% och man då tar ut pengarna så lönar det sig inte). Det bästa att göra om börsen går ner kraftigt är att inte göra någonting alls, generellt så får du tillbaka pengarna ganska fort, passa på att köpa på dig billiga aktier när börsen går ner, sedan kommer det utdelningar etc.

Dock ska du kunna sova gott om natten (https://rikatillsammans.se/ar-du-orolig-for-att-trump-blev-president-gor-somntestet/).

Lycka till, hoppas jag inte svamlade för mycket.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret , det var inget svammel alls , min horisont är max 10 år . Jag började med att köpa på mig enskilda aktier men jag insåg snart att mina kunskaper för att lyckas med det är alldeles för dåliga !
  Någon stans på nätet hittade jag ” RikaTillsammans ” och började läsa om tipsen som fanns där och då sålde jag dom aktier jag köpt på mig å köpte andelar i fonder istället .
  Sedan nämner du att man kan köpa på sig aktier som blivit billiga … men det gäller väl aktiefonder också .. Sedan undrar jag om RikaTillsammans tipsar om aktiefonder som är läge att köpa just nu ?
  Avanza har ju massa tips hela tiden men ….. jag ringde Avanza och frågade om vilken typ av konto som är bäst för mig Aktie& fondkonto eller investeringssparkonto men det fick dom inte svara på …. fick jag till svar !? Nu har jag i alla fall flyttat rubbet till investeringssparkonto .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans Lundgren
 2. Vit pil

  Tack för svaret , och jodå jag sover mycket bra om natten . Min investeringshorisont är max 8 år.
  Är det kanske läge nu att köpa aktier eller aktiefonder och kan man få några tips på sådana i så fall ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans Lundgren

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-16 klockan 22:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.