Aktieklubb. Ab, ekonomisk förening eller annat.
Sök:

Aktieklubb. Ab, ekonomisk förening eller annat.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Aktieklubb. Ab, ekonomisk förening eller annat.

Hejsan.
vi är några vänner som startat en aktieklubb. Vi gör insättningar 4 gånger per år och investerar i aktier. Just nu har vi ett samägt aktie fondkonto, 7 ägare.

är det någon idé att starta ekonomisk förening eller AB? Eller liknande. Just nu har vi ca 150000kr.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag satt själv och undersökte detta förut. Den stora vinningen är att kunna ha depån i ett schablonbeskattat konto, enklare och bättre skattemässigt. Dock går det inte att ha samägda ISK eller KF. Denna artikel går igenom det ganska bra: https://xn--vstkustinvesteraren-gwb.se/starta-aktiesparklubb-nyborjarguider-aktier/

Vi kör lösningen att vi har ett KF i mitt namn, sedan har vi avtal på att övriga medlemmar äger innehavet, samt att de står som förmånstagare. Kanske lite svårare om man är 7 pers dock.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  När jag hade det för många år sedan så hade vi det på samma sätt med skuldsedlar där skulden är kopplad till depåns värde. Skulle rekommendera det för vänner under säg 10 personer.

  I dagsläget är jag med i ett projekt där vi har gjort det mer professionellt med ett aktiebolag. Men jag kan ju säga att det är sjukt mycket administration med Bolagsverket kring det. Så det lämpar sig bara för stora belopp eller för många personer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Intressant tråd! Är själv i samma läge där vi tittar på andra lösningar än Samägd depå som vi har idag. Främst för att nå Schablonbeskattningen.
  Jag har också kikat lite på att köra en KF i en persons namn och sedan lösa det genom förmånstagare. Men en nackdel jag ser är att om den personen hamnar i en skiljsmässa så antar jag att aktiesparklubbens KF även blir fall för bodelning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-04 klockan 17:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.